"A Suzuki nem lehetne ennyire sikeres, ha 3200 dolgozója nem tenne meg mindent, hogy a márka folyamatosan az élen végezzen az értékesítési mutatókban" - mondta Kóka János, akit az MTI idézett.

A miniszter arra kérte a gyár vezetését, hogy a magyar érintettekkel együtt "simítsák el a problémákat" a dolgozói érdekvédelem ügyében és ehhez felajánlotta a minisztérium támogatását.

Az esztergomi üzem gyártósor-avató ünnepségén a kormányfő éppen a gazdasági miniszter által említett problémák miatt nem vett részt. Gyurcsány Ferenc ezzel kapcsolatban közölte: megkerülhetetlen és sérthetetlen joguk a munkavállalóknak, hogy szakszervezetet alakítsanak, hogy a szakszervezetek működhessenek a vállalatoknál, s a szakszervezeti vezetők érdekvédelmi munkájukat háborítatlanul végezhessék. Mivel a Magyar Suzuki Rt.-nél másként gondolkodnak erről, a miniszterelnök nem kívánt részt venni a gyártósor-avatáson. Hangsúlyozta: "Mi a jogfosztottak és jogsértettek oldalán állunk".

A Suzukiban dolgozók szakszervezete január elején a gyárkapun kívül, egy buszban alakult meg. Az érdekvédemi szervezet elnöke szerint a gyár vezetősége nem járult hozzá, hogy a szakszervezet az üzem területén jöjjön létre.