A hétfői balatonfüredi átadó ünnepségen elmondta, hogy a MÁV saját forrásból 700 millió forintot költött a felújításra, az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjából 350 millió forintot, a költségvetésből pedig 58 millió forintot fordítottak a fejlesztésre - mondta Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök vezérigazgatója. Megújult az épület homlokzata, korszerűbbé váltak az irodák, felújították az álmennyezetet, a burkolatokat, a világítást, az aluljárót és a peronokat, kiépült a videokamerás térfigyelő. (Harmincszázalékos béremelést ígért a vasutasoknak Orbán.)

A balatoni közlekedés történetében mérföldkőnek számító beruházással a hamarosan kezdődő 17. FINA Világbajnokság sikeréhez is igyekeznek hozzájárulni - tette hozzá Dávid Ilona.

Papp László, az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a buszpályaudvaron nyolc indulási, két érkezési megállót a távolsági, két állást a helyi autóbuszok számára alakítottak ki, és tíz parkolóhely is létesült.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere (Fidesz-KDNP) szólt arról, hogy további közlekedésfejlesztés várható a Balaton északi partján, ahol kormányhatározat értelmében 27 milliárd forintból villamosítást végeznek. Közúti beruházásként a 71-es elkerülő utat kicsatlakoztatják az M7-es autópályára.

A kormányhatározat tartalmaz egy 2 milliárd forintos keretösszeget is, amelyet a siófoki, keszthelyi és balatonfüredi közösségi közlekedésre fordítanak. A balatoni hajózásra fordítható összeg pedig meghaladja a 10 milliárd forintot - tette hozzá Bóka.

A címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Lehotka László