Amint arról beszámoltunk, a KSH részletes adatai szerint az első negyedévben 6,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest a bruttó hazai termék (GDP), szemben a májusi gyorsbecslésben közölt 5,8 százalékkal.

Nagy meglepetésről nincs szó - értékelte az adatokat Szabó Péter, a hivatal főosztályvezetője. Elmondta: minden tétel kissé lefelé módosult, ez okozta, hogy a május közepén publikált gyorsbecsléshez képest jelentősebb GDP-csökkenést jelzett az első negyedévre a KSH részletes beszámolója. A nemzetközi gyakorlatban egyébként az sem számít kirívónak, ha egy statisztikai hivatal a gyorsbecsléstől akár fél százalékponttal eltérő részletes adatot közöl - tette hozzá.

Gyenge, de nem meglepő a részletes GDP adat és a piaci várakozásoknak is nagyjából megfelel – mondta a Napi Online-nak Duronelly Péter a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója. További részletek itt olvashatók.

A KSH szakértője a gyorsbecslést annak május közepi megjelenésekor úgy kommentálta, hogy egyedül a kormányzati szektorhoz köthető ágazatok - közigazgatás, oktatás, egészségügyi, szociális ellátás - tudtak igen mérsékelten növekedni. A friss beszámolóban ebből a hibahatáron belüli gyarapodásból is csökkenés lett, növekedés csak az egészségügyben volt kimutatható. Ezt is óvatosan kell azonban kezelni - hívta fel a figyelmet Szabó -, hiszen a tavalyi bázist a vizitdíj bevezetése csökkentette, amihez képest az idei első negyedben valamivel több ember jutott el az egészségügyi szolgáltatókhoz. A főosztályvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a feldolgozóipari termelés GDP-statisztikában szereplő visszaesése jelentős volt, az még mindig kisebb a májusi iparstatisztikában közölt, szintén negyedéves 22,3 százaléknál.