A Goldman Sachs (GS) bankcsoport citybeli közgazdászai szerint az általuk keddre várt fél százalékpontos kamatemelést a múlt havihoz "nagyon hasonló" tényezők vezérlik: a monetáris tanács igyekszik enyhíteni a forintra nehezedő nyomást és csökkenteni a tőkekiáramlás kockázatát. Míg azonban novemberben ezeket a kockázatokat a szuverén adósosztályzati leminősítés erősítette, most a legjelentősebb kockázati tényező az előzetes IMF/EU-konzultációk félbeszakadása.

Mindemellett az infláció is gyorsul a gyenge forint és a magas nyersanyagárak miatt, ráadásul a januári áfaemelés még további felhajtóerőt ad a drágulási ütemnek, és bár a "nagyon lanyha" belső kereslet enyhíteni fogja az átszűrődő hatást maginflációs szinten, az inflációs nyomást a minimálbérek jelentős emelése fenn fogja tartani.

Inkább kamatemelés jön

A GS londoni elemzői közölték, hogy mindezek alapján 2012 végére 5,7 százalékos éves inflációt várnak Magyarországon.
A ház szakértői szerint ebben a helyzetben az MNB-nek nagyon szűk mozgástere maradt, azzal együtt is, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme jövőre - az euróövezeti lassulás miatt - minden bizonnyal visszaesik.

A Goldman Sachs közgazdászai szerint a monetáris tanács előtt két lehetőség áll: változatlanul hagyja az alapkamatot, és ezzel további forintgyengülést kockáztat, vagy emel, és ezzel támogatja a forintot, de a hitelköltségek növekedése árán. A jelenlegi helyzetben azonban, amelyben a hitelkereslet egyébként is korlátozott, és a bankok sem hajlandók hitelkihelyezésre a végtörlesztési programból eredő veszteségeik miatt, a monetáris tanács valószínűsíthetően inkább a kamatemelésre voksol - jósolták a GS londoni elemzői.

A továbbiakkal kapcsolatban a Goldman Sachs szakértői úgy vélekedtek, hogy mivel várakozásuk szerint az euróövezeti helyzet nem fog egyhamar stabilizálódni, és "az IMF/EU-tárgyalások sem ígérkeznek simának" - még azután sem, hogy a kormány kiveszi a jegybanktörvényből a legvitatottabb elemeket -, az MNB valószínűleg folytatja a kamatemeléseket. A GS elemzői a keddre várt 0,50 százalékpontos kamatemelés után még további 1,00 százalékpontos emelésre számítanak, amivel a jelenlegi ciklusban végrehajtott kumulatív szigorítás mértéke elérné a 2,00 százalékpontot.

A ház szerint azonban ha az euróövezeti helyzetben "valamivel tisztábban" lehet majd látni, és megszületik az IMF/EU-megállapodás, akkor az MNB 2012 végéig visszafordíthatja ezeket a kamatemeléseket. Ha viszont erősödik a forintra nehezedő nyomás, és az IMF/EU-megállapodás esetleges elmaradása nyomán "problémák" támadnak a külső finanszírozásban, a magyar jegybank még agresszívabb kamatemelésekre kényszerülhet.

Célszint felett jár az infláció

A JP Morgan bankcsoport londoni elemzői előrejelzésükben kiemelték, hogy a legutóbbi adatok szerint az éves magyar infláció jelenleg 0,4 százalékponttal jár az MNB szeptemberi inflációs prognózisában szereplő pálya fölött, és 1,3 százalékponttal haladja meg a célszintet. A ház szakértői ennek alapján azt jósolták, hogy a magyar jegybank az új inflációs előrejelzésben "jelentősen" felfelé módosítja prognózisát.

A JP Morgan közgazdászainak saját becslése az, hogy a jövő évi átlagos infláció 5 százalék körül lesz. A cég elemzői szerint jóllehet 2013-ban - a belépő bázishatások miatt - várható az infláció lassulása, a jelenlegi forintárfolyamok mellett azonban "egyre nagyobb kihívásnak tűnik" a 3 százalékos inflációs cél elérése. A ház 2013-ra 3,5 százalékos átlagos inflációt vár.
Ebben a helyzetben a JP Morgan londoni elemzői azt valószínűsítik, hogy az MNB addig folytatja a kamatemelést, amíg a forint be nem áll egy erősebb szintre.

A cég szerint inflációs szempontból a mostaninál "ideálisabb" lenne a 280-290 forintos euróárfolyam.

50 bázispont, de lehet 25 is

A keddi monetáris tanácsi ülésre a JP Morgan elemzői alapesetben 0,50 százalékpontos kamatemelést jósoltak, megjegyezve ugyanakkor, hogy van esély egy kompromisszumos, 0,25 százalékpontos emelésre is. A JP Morgan közgazdászai is úgy vélekedtek, hogy ha létrejön az IMF/EU-megállapodás, akkor az MNB 2012 végére vissza tudja fordítani a kamatemeléseket. E feltételezésből kiindulva a ház jelenleg 6,00 százalékos MNB-alapkamatot vár a jövő év végén.

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi elemzőház, a Capital Economics szakértői szerint "most minden figyelem arra összpontosul", hogy miként alakulnak az IMF-tárgyalások. Jóllehet a cég 2012-re 1,5 százalékos visszaesést jósol a magyar gazdaságban - ez a legborúlátóbb jövő évi magyar GDP-prognózisok közé tartozik a londoni elemzői közösségen belül -, a Capital Economics közgazdászai szerint azonban amíg az IMF-egyezség nem ölt végleges formát, és az euróövezeti válság erősödik, addig valószínűbb, hogy az MNB folytatja a kamatemeléseket, mint az, hogy nem.

A cég elemzői közölték: egyelőre fél százalékpontos emelésről szóló előrejelzést tartanak érvényben keddre, de ha késne az IMF-megállapodás, véleményük szerint az később még agresszívabb kamatemelésre késztetheti az MNB-t, és ebben az esetben az alapkamat a következő 3-6 hónapban elérheti akár a 8,00 százalékot is.

Ugyanakkor a Capital Economics szakértői is azt valószínűsítik, hogy ha a magyar kormánynak sikerül megállapodásra jutnia a Valutaalappal, akkor az MNB-alapkamat jövőre "gyors ütemben" csökkenhet, ahogy 2008-2009-ben is történt.