A Nemzetgazdasági minisztérium 250 millió forinttal támogatja az önkormányzati adatszolgáltatás javítását. Összesen 118 önkormányzat kapott nyert pénzt a tárcapályázatán - áll a tárca közleményében.

Közülük 19 között oszlott el 200 millió forint, hogy megosszák a jó gyakorlataikat más településvezetésekkel, mentorálják őket és fejlesszék a saját pénzügyi rendszerüket. A "Jó adatszolgáltató önkormányzatok támogatására" 50 millió forintot adtak 99 településnek, jutalmazva a példaértékű adatszolgáltatásukat. A pénzt az év végéig használhatják fel. Mivel a vezetéseknek feladata lenne a gazdálkodásukról az állam felé beszámolni, a közemberek szintjére lefordítva az történik, mintha díjaznák az adóbevallás leadását.

A rendszernek viszont hamarosan vége lehet, miután júniusban a kormány bejelentette, hogy országos szinten kiterjesztik A pénzügyi-számviteli, csak ASP-ként emlegetett rendszert. A tervek szerint 2019-re több lépcsőben 3200 önkormányzat csatlakozik majd a felülethez, mely összefogja az iratkezelő rendszert, az önkormányzati települési portált, az elektronikus ügyintézési portál a gazdálkodási, az ingatlanvagyon-kataszteri rendszert, az önkormányzati adónyilvántartást, az ipari és kereskedelmi, valamint a hagyatékileltár-rendszert.

A folyamat lényege, hogy az állam egyből rálásson a települések gazdálkodására, ne kelljen információkra várnia, szoros kontroll alatt legyenek. Az első fázist még tavalyelőtt 2,8 milliárd forintért fejlesztették le, első körben pedig csak 11 közép-magyarországi önkormányzat csatlakozott hozzá, ez bővült folyamatosan. Akkor sok önkormányzat lázadt fel a rendszer ellen.