Új miniszteri biztost nevez ki a kormány: az új tisztviselő felel majd a 2024. második félévi magyar EU-elnökség előkészítésével összefüggő feladatokért.

A tisztséggel megbízott az Ballester-Bólya Boglárka az uniós elnökség előkészítésében és lebonyolításában részt vevő személyi állomány felkészítési és képzési tervének elkészítésében is részt vesz, valamint kapcsolatot tart az  európai uniós tematikával foglalkozó hazai civil szervezetekkel, és stratégiát készít e szervezetek az elnökség előkészítésébe és lebonyolításába történő bevonásáról.

Varga Judit által kinevezett új miniszteri kapcsolatot tart az  európai uniós tematikával foglalkozó hazai kutatóintézetekkel, és stratégiát készít e szervezetek EU-elnökség előkészítésébe és lebonyolításába történő bevonásáról. Emellett az EU-elnökség előkészítése, lebonyolítása és utókövetése során feladata lesz, hogy előmozdítsa a  magyar tisztviselők európai uniós intézményeknél történő elhelyezkedését – derül ki a Hivatalos Értesítőből.

A megbízatása 2023. január 1. napjától két évre szól.

Önéletrajza szerint Ballester-Bólya Boglárka 2017-2019 között az Európai Parlament elnökének jogi tanácsadója volt, előtte pedig főosztályvezető volt a Jog- és belügyi Főosztályon az Európai Néppártnál. Még 2011-ben ő felelt a horvát csatlakozás szerződés szövegezését végző munkacsoport elnökségéért. Előtte 2003-ban referens volt a Külügyminisztériumban az EU Államtitkárságon.