Orbán Viktor miniszterelnöke 2010-ben megígérte, hogy véget vet a szocialista kabinetekre szerinte jellemző „kormányzati dáridónak és rangkórságnak”, vagyis takarékosabb államot ajánlott, kevesebb minisztert és államtitkárt - írta a 24.hu. Bár a miniszterek száma valóban csökkent, a vezetői pozíciók száma azóta folyamatosan nőtt, egészen a közelmúltig.

A friss összesítés szerint az ötödik Orbán-kormányban ugyanis, ha nem is jelentősen, de némileg mérséklődött az államtitkárok és helyetteseik száma az előző évhez képest. A Bajnai-kormány 2010-es leköszönésekor a miniszterelnök mellett 15 miniszter és 20 államtitkár volt hivatalban, 2010-ben – az első fideszes kétharmad kezdetén – a nyolc miniszer mellett 42 államtitkárral kezdte működését az új kormány.

Ötven, aztán több mint hetven

Ezt követően 2014-ben ötven fölé nőtt az államtitkári létszám, 2018-ban már hetvennél is többen lettek, 2021-re pedig már 76 államtitkár volt hivatalban.

Most szolid csökkenés történt: 70 államtitkárral állt fel az új kormány, noha eggyel nőtt a minisztériumok száma.

A miniszteri létszám (14 fő) az előző ciklushoz képest változatlan maradt, mégpedig a tárca nélküli miniszteri posztok megszüntetése nyomán.

Helyettes államtitkárokból a portál összesítése szerint jelenleg 111 van, noha 2010-ben, az első kétharmad idején még csak 54-en voltak. Az előző ciklusban volt olyan időszak, amikor számuk 122 volt.