Az MKOE azt írta: az MKIK beszámolója szerint adatokat kaptak a NAV-tól, ami alapján kielemezték a katásokat. Közölték: remélhetőleg ezek csak statisztikai adatok voltak, így Parragh László nem juthatott hozzá adótitkokhoz.

Az egyesület is szeretné ugyanazt az adatcsomagot megkapni, ezért megkeresést küldött a NAV és a Pénzügyminisztérium számára – derül ki az MTI által megjelentetett közleményből.

Annyit biztosan megígérhetünk, hogy egyik katás vállalkozói csoportot se fogjuk önkényesen adócsalónak minősíteni, ahogy azt a kamara tette – közölte az MKOE.

Ennek elsősorban az az oka, hogy a kormány 2012-ben megváltoztatta az elképzelését és egy utolsó módosítással szabad teret nyitottak a katás számlák cégeknél való elszámolásának. Így önmagában is elképesztő, hogy a kormány és a kamara részéről valamilyen visszaélést jelent az, ha a törvény szövege és a jogalkotói akarat szerint járnak el az adózók és cégek fogadnak be valós ügyletek után katás számlákat.

Mint írják, a kamara az adócsalásos minősítésének alátámasztására egy gumiszabályt idézett az adózás rendjéből, „ami sajnos hamis magyarázat, mert a tételes KATA szabályozás szerinti törvényes ügyletet nem lehet egy általános szabály miatt rendeltetésellenesnek minősíteni”.