Az MNB "30 éve szabadon" elnevezéssel különlegesen magas címletű, 30 ezer forint névértékű ezüst emlékérmét bocsát ki május 2-án, az első szabadon választott országgyűlés alakuló ülésének harmincadik évfordulóján. Az emlékérméket Bitó Balázs iparművész tervezte.

A friss bejelentés szerint a rendszerváltozás évfordulójának tiszteletére az MNB egyedülállóan nagy méretű, 59,75 milliméteres ezüst és színesfém emlékérméket bocsát ki. Az emlékérme a magyarországi békés rendszerváltozás teljes folyamatának állít emléket kiemelve legfőbb eseményeit.

Az emlékérmék Magyarország törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak, elsődleges szerepük a figyelemfelkeltés, az ismeretterjesztés. Az ezüst és a színesfém változatok azonos érmeképpel rendelkeznek, csak értékjelzésükben térnek el.

A leírás szerint az emlékérme előlapján - körvonallal határolt középmezőben - az Orosz István grafikusművész által tervezett 1989-es ikonikus választási plakát központi motívuma, a régi, 1990. július 11. előtti címert szétroppantó új címer érmére adaptált ábrázolása látható. A külső, emelt síkú körgyűrűben olvashatóak az emlékérmék kötelező alaki kellékei: félköriratban fent a MAGYARORSZÁG, lent az egyben az évfordulóra is utaló 30 000, illetve a 3000 FORINT értékjelzés, a vízszintes középtengelyen bal oldalon a biztonsági elemet is tartalmazó BP. verdejel, jobb oldalon a 2020-as verési évszám.

Az emlékérmék hátlapján, a felső éremmezőben egy szimbolikus életkép szerepel: egy téglafalat áttörő négy fiatal fa ábrázolása az államszocializmus rendszerén áttörő, azt lebontó demokratikus törekvések allegóriája. Az emlékérme szélén, felső félköriratban a 30 ÉVE SZABADON felirat utal a kibocsátás apropójára. Az emlékérmét tervező Bitó Balázs iparművész mesterjegye a leomló fal ábrázolása fölött jobb oldalon található.

A központi motívum alatt emelt síkon szereplő feliratok a rendszerváltás legjelentősebb állomásait, eseményeit, illetve azok időpontját jelenítik meg kilenc egymás alatti sorban középre rendezve.

A 30 ezer forint névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből, míg a 3 ezer forint névértékű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült. Az ezüst emlékérméből 5 ezer, míg a színesfém változatból 7 ezer darab készíthető.

A pandémiás helyzetre tekintettel az érmék személyesen nem vehetők át a Magyar Pénzverő Zrt. éremboltjában, de a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban zavartalan az érmeforgalmazás.

A tűzoltókról is megemlékeznek

A tűzoltók áldozatos munkájának elismeréseként 50 forintos forgalmi érme-emlékváltozatot, valamint 10 ezer forint névértékű ezüst és 2 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki az MNB május 4-én, a tűzoltók védőszentje, Szent Flórián napján.

A kibocsátásokkal a jegybank a szervezett magyar tűzoltóság 150 éves fennállására, helytállására hívja fel a figyelmet. A különleges 50 forintos pénzérme 2 millió példányban kerül forgalomba, közülük 12 ezer érme díszcsomagolt első napi veretként, míg az emlékérmék 5-5 ezer példányban verhetőek.

A kibocsátásra kerülő 50 forintos érmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 50 forintos érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott kerecsensólyom helyett - körvonalként megjelenített mentőkötél ábrázolással határolt középmezőben - egy részletesen kidolgozott díszsisakból, alatta két keresztben elhelyezett bontó baltából álló kompozíció jelenik meg, háttérben babérkoszorúval övezve. A mentőkötél két végén elhelyezkedő karabinerek között a 2020-as verési évszám olvasható. Az érme szélén gyöngysorszegéllyel határolva, félköriratban, fent a MAGYARORSZÁG, lent a 150 ÉVES A SZERVEZETT MAGYAR TŰZOLTÓSÁG felirat olvasható, a két köriratot egy-egy lángnyelv választja el egymástól.

150 éves a szervezett magyar tűzoltóság megnevezéssel 10 ezer forint névértékű ezüst és 2 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét is kibocsát az MNB az új forgalmi érme emlékváltozattal egyidőben. Ezeket Holló István iparművész tervezte. A két emlékérme azonos érmeképpel jelenik meg, csak értékjelzésükben különböznek.

Az emlékérmék előlapján központi motívumként díszes sisakból és alatta két keresztben elhelyezett bontó baltából álló kompozíció jelenik meg. Az emlékérmék szélén félköriratban, fent a tűzoltóság jelmondata, a "DICSŐ MÚLTBÓL A MÉLTÓ JÖVŐBE!", lent a MAGYARORSZÁG felirat olvasható. A felső és alsó félköriratot bal oldalon a BP. verdejegy, jobb oldalon az emlékérmét tervező Holló István mesterjegye választja el egymástól. Az emlékérme további kötelező alaki kellékei is az előlapon szerepelnek: a központi motívum alatt középre rendezve 3 egymás alatti sorban a 10 000, illetve 2000 értékjelzés, a FORINT felirat, valamint a 2020-as verési évszám.

Az emlékérmék hátlapján, a középmezőben a tűzoltók védőszentjének, Szent Flóriánnak az ábrázolása látható. Az emlékérme szélén köriratban a "150 ÉVES A SZERVEZETT MAGYAR TŰZOLTÓSÁG", lent a talajábrázolásban megjelenítve, az érme széléhez igazítva a SZENT FLÓRIÁN felirat olvasható. Szent Flórián keresztény vértanú, a tűzoltók védőszentje. Kultusza a késő-középkorban terjedt el Közép-Európában. A legenda szerint már gyermekkorában megmentett egy égő házat az elhamvadástól. Az emlékérmén is az a jellegzetes ábrázolásmód szerepel, ahogy római tiszti egyenruhában, egyik kezében egy zászlót tartva, másik kezében egy veder vízzel egy hozzá képest kisméretű ház tüzét kioltja.

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 milliméter, széle finomrecés, a recéken a kétszer ismétlődő "ISTENNEK DICSŐSÉG, EMBERNEK SEGÍTSÉG! •" szélfelirattal. A 10 ezer forint névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből, míg a 2 ezer forint névértékű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült. A 31,46 gramm súlyú ezüst érme tükörfényes (proof), a 30,8 gramm súlyú színesfém érme selyemfényes (BU) kivitelben készült. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: 5-5000 darab készíthető belőlük.