A monetáris tanács az alapkamatot, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatát és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatát 0,9 százalékon, az egynapos jegybanki betét kamatát pedig -0,05 százalékon változatlanul tartotta februári rendes kamatdöntő ülésén.

A mostani üléstől azért nem vártak a piacok bármilyen markáns lépést, mert a monetáris tanács tavaly bevezetett gyakorlata szerint változtatásra, illetve új iránymutatásra a negyedévente megjelenő inflációs jelentések publikálásakor kerül sor.

Ez jelen esetben legközelebb márciusra várható, amikor is egyre nagyobb a várakozás, hogy ismét komolyabban hozzányúl a feltételekhez az MNB. A legutóbbi inflációs adat jócskán kilépett az MNB 3 százalékos középtávú céljához szabott +/- egyszázalékos tűréssávból, és a jegybanki döntéshozatal szempontjából kiemelten fontos adószűrt maginfláció is a sáv felső határához közelített.

A helyzetben Nagy Márton alelnök indokoltnak látta a szóbeli intervenciót, amiben kihangsúlyozta, a jegybank kész minden eszközét használni mandátumának teljesítése érdekében.

Hamarosan publikálják a mostani kamatdöntés indoklását tartalmazó közleményt.

A forint 337-es szinteken állt az euróval szemben a kamatdöntés közlését megelőzően, a publikálást követően minimálisan gyengült a fizetőeszköz.