A várakozásoknak megfelelően márciusban tovább emelkedett az alapkamat. Az elemzők akár egy százalékpontos emelést is valószínűnek tartottak. Az MNB monetáris tanácsa az irányadó rátát a korábbi 3,4 százalékról 4,4 százalékosra emelte. Az egynapos fedezett hitel és az egyhetes fedezett hitel kamata 6,4 százalékról 7,4 százalékosra változott.

A döntésben szerepet játszhatott, hogy magas az infláció, a mértéke februárban 8,3 százalékos volt. A jegybank csütörtökön adja ki a legújabb inflációs jelentését, amelynek a tartalma ugyan a nyilvánosság számára még nem ismert, de a monetáris tanács mai döntésében már nyilván szerepet játszott, az MNB vezetői ismerik az elemzés tartalmát. 

A forint erősödéssel várta a márciusi kamatdöntést. A reggel 374 forint körül forgó euró/forint kurzus délutánra már 371,5 körül járt. 

A mai 100 bázispontos kamatemeléssel az MNB a piac által vártnak megfelelő mértékben emelte az alapkamatot. A februári döntésnél még az 50 bázispontos havi ütemet jelölték ki a közeljövőre irányadónak, ám ezt a szomszédban zajló háború felülírta. A forint gyengülése és a fejlődő piaci kockázati felárak megemelkedése miatt az MNB inkább a korábbiakban jelzettnél nagyobb kamatemelést tarthatott célszerűnek. Ez azonban csak szimbolikus értékű, mert az irányadó kamatszintet az egyhetes jegybanki betét 5,85 százalékos kamata jelenti - mondja Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. 

Nagyon nehéz helyzetben van most minden jegybank, így az MNB is, ugyanis a kialakult kínálati válság okozta inflációs megugrásra (amin a háború még tovább rontott) nem nyújtanak hatékony megoldást a monetáris politika tradicionális eszközei. Egyes elemzők a legjobb megoldásnak az erőteljes kormányzati beavatkozást látják, ami azonban igen sokba fog kerülni. Ez pedig minden bizonnyal újra felveti a jegybanki állampapír-vásárlások újraindítását. Kérdés, hogy ez a magyar viszonyok között mennyire működőképes, rekord alacsony munkanélküliségi ráta, gyenge forint és a választások előtti fiskális költekezés közepette - tette hozzá a szakember.