A jegybank minden eszközzel, bármi áron fellép az árstabilitás elérése és a stabilitásunk megőrzése érdekében – nyilatkozta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Világgazdaságnak azt követően, hogy az októberi kamatdöntésen úgy határoztak, marad a szigor, és változatlanul 13 százalékon hagyták az alapkamatot.

Az inflációs cél elérésének Virág szerint nincsen alternatívája.

Az MNB egy világviszonylatban is jelentős, proaktív és agresszív kamatemelési cikluson van túl. A külső és belső inflációs trendekben már körvonalazódó fordulat mellett az elért alapkamatszint elegendő az inflációs cél eléréséhez. A gyorsan változó pénzpiaci közegben az árstabilitást veszélyeztető, fundamentálisan nem indokolt folyamatok indultak el az utóbbi időben, amire reagálnunk kellett

-mondta az MNB alelnöke.

Meglátása szerint az első reakciók kedvezők voltak a döntést követően, a piaci folyamataink azóta lényegesen stabilabban alakulnak. A nagy hazai és nemzetközi elemzőházak véleménye alapján a magyar eszközök befektetői megítélésében látványos javulás történt október közepe óta.

Virág beszélt Simor András nyilatkozatáról is: a korábbi jegybankelnök korábban komoly kritikát fogalmazott meg, szerint az, amit az MNB az elmúlt pár hónapban művelt, példátlan szakmaiatlanságról, szolgalelkűségről és kapkodásról tanúskodik. Simor megszólalása Virág szerint "teljesen nonszensz".

Akkor hiteles egy jegybank, ha képes elérni a céljait, és döntéseit folyamatosan a céljainak alárendelve hozza meg. A Magyar Nemzeti Bank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása, emellett elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül biztosítja a pénzügyi stabilitást. Magyarországon az inflációs cél 3 százalék. Az átlagos inflációs rátánk 2013 eleje és 2022 szeptember között 2,8 százalék volt. Az áremelkedés üteme 2017 és 2021 között szinte folyamatosan a jegybanki toleranciasávban, 2 és 4 százalék között alakult. Sikerrel és tartósan elértük inflációs célunkat. Közben a magyar pénzügyi rendszer stabilitását egy rendkívüli, globális világjárvány közben sikerült megőrizni

- mondta.

Kiemelte, ha valakinek, akkor Simor Andrásnak pontosan tudnia kellene, mekkora kihívás az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás elérése. "Egy olyan jegybankelnök illet minket kritikával, akinek 6 éves regnálása alatt az infláció csak egy-egy hónapig elvétve érte el a 3 százalékos célértéket, és a 2007–2013 közötti időszak átlagos inflációja közel kétszerese volt a célnak" – jelentette ki.

Az MNB a továbbiakban sem dőlhet hátra, miután a pénzpiaci környezet folyamatosan változik, az árstabilitástól pedig nagyon messze vagyunk – fogalmazott. "Nincsenek tabuk, minden az asztalon van és bármikor készek vagyunk további határozott lépéseket tenni, hogy az árstabilitást újra elérjük. A legfontosabb új eszközeinket a hazai kockázati megítélés számottevő javulásáig biztosan használni fogjuk. Emellett már megtörténtek az egyeztetések az energiacégekkel és kialakult az a keretrendszer, amelyben az energiaimportjukhoz szükséges devizát a jegybankon keresztül – tehát a piacot nem terhelve – szerzik majd be."

Virág szerint a kamatemelések hatásai már látszanak: a hitel- és az ingatlanpiac egyaránt lassul, egyre óvatosabb fogyasztói döntések jellemzők, míg a megtakarítók egyre kedvezőbb konstrukciók közül választhatnak, mind a lakossági állampapírok, mind az egyéb megtakarítások piacán.

"Vannak optimizmusra okot adó jelek. A globális termelési láncokban egyre jobban látszanak a normalizálódás jelei. A földgáz piaci ára az őszi hónapokban jelentős esésben van, ami az energiaszámlánk és a folyó fizetési mérleg pozíciónk szempontjából is kedvező hír. A hazai kiskereskedelmi forgalom az idei év harmadik negyedévében már csökkent, miközben a kiskereskedők értékesítési árakra vonatkozó várakozásaiban is megtört a korábbi emelkedő trend. A mérleg másik serpenyőjében az élelmiszer árak vannak, amelyek az energiaválság és a rendkívüli aszály következtében még okozhatnak kellemetlen meglepetéseket" - mondta.

Virág szerint minden esély megvan arra, hogy a jövő év végére egy számjegyű tartományba süllyedjen az inflációnk.