Az egyes foglalkoztatási tárgyú törvényeknek a Magyary Egyszerűsítési Programmal összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatot benyújtott indítványt a képviselő azzal indokolja, hogy a munkanélküliségből történő kitörés, a munkagyakorlat-szerzés egyik lehetséges iránya a szociális gazdaság felé történő nyitás. A szövetkezeti törvény módosításával lehetőség nyílt arra, hogy hátrányos helyzetű emberek szociális szövetkezetbe tömörülve, önkormányzati segítséggel kezdjenek termelő tevékenységet.

Ezen szövetkezetek jellemzően mezőgazdasági, idényjellegű tevékenységet végeznek, saját élelmezésük céljából vagy csekély jövedelemért. A foglakoztatási törvény azonban ezt a tevékenységi formát kereső tevékenységnek nyilvánítja, kizárva a szövetkezeti tagot az álláskeresőként történő regisztrációból, ellátásból, támogatásból, munkaerő-piaci szolgáltatásból - hívja fel a figyelmet a képviselő.

Hangsúlyozza: a módosítás megszünteti ezt a szigorú szabályt, és lehetővé teszi, hogy az adójogi szabályok szerint adómentes jövedelem határáig mellett ne minősüljön kereső tevékenységnek a szociális szövetkezetben végzett tevékenység, megteremtve az összhangot a szociális törvénnyel is.