„Az általános tapasztalat szerint a megbízók teljesen lekötötték a közúti fuvarcégek kapacitásait, a teljesítés növelését az esetek többségében a gépkocsivezető-hiány korlátozza, és nem az, hogy nincs elég fuvarozóeszköz” – mondta a VG-nek Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) megbízott főtitkárhelyettese. Ugyanaz a helyzet, mint tavaly: a járművek  5-10 százaléka áll, elsősorban a munkaerőhiány miatt.

A szakma vonzóbbá tétele érdekében azonban a havi 700-800 ezer forintos nemzetközi gépkocsivezetői jövedelmeket már nincs hová emelni, mivel a nagyobb béreket a fuvardíjak semmiképpen sem fedeznék.

- tette hozzá.

Árvay Tivadar szerint azonban nem is a bérszint az elsődleges probléma, hanem a szakterület elöregedése, ezen belül is az utánpótlás hiánya.

Már magában az is visszatartó erő, hogy egy-két hetet távol kell lenniük otthonról, hiába nagyon kényelmesek és korszerűek a járművek. Az még ijesztőbb számukra, hogy a fel- és lerakóhelyeken gyakran hosszú órákat is várakozni kell, a mosdó és az idő eltöltését megkönnyítő szociális létesítmények pedig hiányoznak.

Árvay attól tart, hogy nagyon rövid időn belül olyan helyzet alakul ki, mint tavaly ősszel Nagy-Britanniában, amikor a sofőrhiány következményeit megérezte az egész ellátási lánc, a termelőüzemektől a boltokig.