Ha valaki a szlovák határtól közelít Kisvárda felé, szokatlan látványban lehet része: a szélfogó, útmenti virágzó akácsor mögött még sárgállva virágzik a repce. A fotóra kívánkozó tájképet viszont kevésbé lelkesen nézik a helyi méhészek.

Az idén gyorsan, már április közepén megérkező hőség miatt egybe nyílt a repce és az akác. Előbbi növény virágzási időszaka általában április közepétől május első hetéig tart, főként a hidegebb, fagyzugos helyeken húzódhat el ez. Az akác pedig ezután kezd bele a virágzásba. A méhészek számára ez általában azt jelenti, hogy a pergetés után külön választva lehet repce- és akácmézet kapni. Idén viszont problémák adódnak ebben.

Megőrült az időjárás

"Az akác esetében csalóka a virágzás eleje, mert míg a legtöbb növény ilyenkor mézel, addig a porcelán fehér akác még nem, csak napokkal később" - mondta el a Napi.hu-nak a Bross Péter az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, aki arra is kitért, hogy nem feltétlen az a probléma, hogy egybe nyílt a két növény, hanem az idei év több szempontból is szerencsétlenül jött ki.

"Ritka az olyan év, mint az idei, amikor tízből hét méhész arra panaszkodik, hogy a repcén nem is láttak méhet! Egyszerűen nem látogatták a kinyílt, sárga virágokat a rovarok - ismertette az egyik legnagyobb gondot. A szakember szerint ennek részben az az oka, hogy a gazdák új fajtákat kezdtek termeszteni a növényből, másrészt pedig az aszályos idő miatt nektárt sem termeltek a virágok. Bross Péter elmondta, hogy volt, akik arról számoltak be, hogy több mézük lett idén galagonyából, mint repcéből.

Ennek fényében azt lehet mondani, hogy tavaszi virágmézük lett a méhészeknek, nem pedig repceméz. Ami azt jelenti, hogy a fűztől kezdve a gyümölcsfákon át a sárga növényig, mindenféle tavaszi nektárból készítették a méhek az akác előtt pergetett mézet.

Lemaradtak a méhek

Az akác hagyományosan május 15-én kezd nyílni, idén viszont ez előbbre jött. "Lemaradtak a méhek a növényektől, amin sajnos semmilyen méhész-technológiai módszerrel, trükkel sem tudunk segíteni - tette hozzá az OMME elnöke. Az enyhe tél következtében a méhanyák elkezdtek dolgozni már januárban, februárban, ráadásul sokkal aktívabban tették ezt, mint normál téli időjárás esetében.

Viszont a márciusban megérkezett télben teljesen leálltak, ezzel megtorpant a méhcsalád fejlődése, sőt leállt. Hiába jött a meleg áprilisban, a méhek nem tudnak a meleg időben gyorsabban fejlődni - egy lerakott petéből minimum 40 nap múlva lesz gyűjtőméh. De ennyi idő alatt idén szinte minden kivirágzott, ami normális évben, átlagos időjárás mellett 60 nap alatt szokott megtörténni. (Érdekesség, hogy a szúnyogoknak viszont épp kedvezett ez a klíma.)

A növények gyors fejlődéséhez képest lassabb méhcsalád-fejlődés azt eredményezte, hogy nincsen az akácnektár behordásához elegendő számú méhegyed a kaptárakban, minimum két hét hiányzott ahhoz, hogy jó akácméztermés lehessen. A családok két hét múlva érték volna el az "akác-érett" állapotot.

Az már látszik, hogy a tavalyi átlagostól idén gyengébb akácméztermés várható

- összegezte Bross Péter lapunknak.

Ezek ellenére sem lesz drágább a méz a hazai boltokban. Ennek oka, hogy hazánkban körülbelül 10 ezer tonna méz fogy el, ennyi biztos megterem még a legrosszabb években is. Átlagos évben 30 ezer tonna mézet gyűjtenek a méhészek, a felesleget exportáljuk. A legfontosabb délországok: Franciaország, Németország, Olaszország és Ausztria. Ebe a négy országba jut el a kivitel 80 százaléka.