A kabinet július 1-jétől díjmentessé tette a közműcsatlakozásokat, amivel a lakossági felhasználók egy átlagos méretű lakásnál vagy családi háznál legalább 450 ezer, legfeljebb pedig 1,9 millió forintot takaríthatnak meg, míg a kis- és középvállalkozások költségcsökkentése elérheti a 2,8 millió forintot is.

Azt szeretnénk, ha az elosztók monopolhelyzete a közmű-kivitelezéseknél megszűnne. Most ugyanis áramban, vízben és csatornában csak az elosztótársaság végezheti a kivitelezést. Szeptember 1-jétől azonban megadjuk a családoknak és a vállalkozásoknak azt a lehetőséget, hogy maguk válasszák ki a kivitelezőt a közműcsatlakozási munkák elvégzésére - mondta a helyettes államtitkár az InfoRádióban.

QP | Quality Placement

Ezzel az áram-, a víz- és a csatornabekötéseknél is azt a módszert fogják alkalmazni, ami a gázcsatlakozásoknál már korábban bevált. A lépéstől azt várják, hogy a szolgáltatások színvonala emelkedjen, és azzal, hogy a kínálati oldal megnövekszik, reményeik szerint a kivitelezői árak is csökkennek.

Szeptember 1-jétől létrejön két új nyilvántartás: a már létező gázszerelői nyilvántartás mellé jön a vízszerelők és a villanyszerelők nyilvántartása.

Kormányrendeleti szinten meghatározzák majd, hogy melyek azok a képzési, gyakorlati feltételek, amelyek alapvetően elvárhatóak attól, aki ilyen munkát szeretne végezni - tette hozzá a helyettes államtitkár.

A cégeknek és a vállalkozásoknak két szempontból is készülniük kell. Egyrészről mivel a vállalkozások is megrendelők, szeptembertől megnyílik a lehetőség a számukra, hogy ne csak a közműcéget, elosztótársaságot bízzák meg a kivitelezéssel, hanem már tőkefüggetlen kivitelezőt válasszanak. Másrészről azok, akik szeretnének a közműcsatlakozásoknál villanyszerelői, vízszerelői munkát végezni, figyelniük kell a következő hetekben a tájékoztatásokat. Meg fogjuk jelölni, hogy melyek azok a szakmai kritériumok, amelyek alapján valaki bekerülhet ebbe a nyilvántartásba, szeptember 1-jétől pedig végezheti ezt a tevékenységet - tanácsolta a Miniszterelnökség kabinet ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára.