A riasztás a teljes Indiai-óceán területére érvényes, így Indiára és Sri-Lankára is kiterjed. A riasztás fokozata alapján egyelőre még csak figyelik a szökőár kialakulását, tényszerűen még nem állítható, hogy cunami is lesz.

Az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint a rengés fészke a tengerfenék alatt 33 kilométerrel volt, mintegy 495 kilométerre Aceh tartomány fővárosától, Banda Acehtől. A rengést Szingapúrban, Thaiföldön, Malajziában és Indiában is érezni lehetett, sok helyen pánikot okozott. Malajzia nyugati partvidékén a városok toronyépületei egy percen át kilengtek.

Indonézia partjai közelében 2004 december 24-én 9,1 es erősségű rengés volt, amely cunamit indított el az Indiai-óceánon. A szökőárban mintegy 230 ezer ember halt meg, egyharmada Acehben.

A thai tőzsdeindex a földrengés hírére egy százalékpontot zuhant. A londoni árutőzsdén az ón ára, amely a nap előző részében 1,4 pontot esett, 0,2 pontot drágult. Acehban jelentős ónbányák vannak - írja az Index.

Az amerikai cunami-figyelõ központ számításai szerint a tengerszint változása arra utal, hogy az indonéziai földrengés miatt elndult a cunami az indiai-óceán térségében. Emiatt szökõár-riadó továbbra is életben van. Károkról továbbra sem érkezett jelentés a térségbõl.