Meglehetősen hírszegény hetet hagytunk magunk mögött mégsem igaz, hogy oldalaztak a piacok. A vételi erő hiányában bekövetkezett esésnek egyelőre semmilyen konkrét katalizátora nincsen. A nyári üzletmenetnek megfelelően rendkívül alacsony forgalom mellett az esetleges eladókat nem tartják meg a vevők. A jövő hét azonban nagy valószínűség szerint teljesen más lesz a Raiffeisen stratégái szerint.

Egyrészt folytatódik a második negyedéves eredményszezon. A bankszektor jelentős része mellett - JPMorgan, Goldman, Citigroup, Bank of America - a technológiai nagyágyúk - Google, IBM, Intel - is a jövő héten teszik közzé számaikat. Másrészről a jövő héten már gazdasági adatból is több lesz, ami így megmozgathatja a nyaralásból kimaradt befektetőket. Ezenkívül a jövő hét opció zárás is lesz egyben, ami általában kicsit fel szokta kavarni az állóvizet.


A korábbi hetek eufórikus hangulata jelentősen lecsökkent és jelen pillanatban mindenki sokkal visszafogottabban vélekedik az esetleges kilábalásról. Az annyira fontos fogyasztó továbbra is tartogat meglepetéseket. A júliusi előzetes Michigani Fogyasztói Bizalmi Index a várakozásokkal ellentétben jelentősen lecsökkent, márciusi óta nem látott mélypontokra. Ami még a fő számnál is

fontosabb, hogy a hat havi várakozások 69,2-ről 60,2-re estek vissza. Egészen tavaly októberig kell visszamennünk, hogy hasonlóan alacsony jövőbeli várakozásokat lássunk! Az ok a pesszimista fogyasztói magatartásra a növekvő munkanélküliség és a lecsökkent olajárak mellett továbbra is jelentős magasságokban található benzináraknak köszönhető.


Július közepére a piacban elfogyott az erő. Óvatosan kell kezelni az eredményszezont, amely szinte biztos, hogy megint jobb lesz a bankszektornak, de a fő irány, most már középtávon is, erősen lefelé mutat.