A bővülési ütem tovább jelzi az elmúlt nyolc hónapban megfigyelt dinamikus teljesítményt, ezúttal meghaladva az elmúlt fél évben gyakran megfigyelt 56-57 pontos sáv környékét.

A májusi index nagyobb az áprilisi (56,2 pont) értéknél, és egyúttal a legmagasabb megfigyelt érték. Május összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; a májusoké 52,3 pont). Az elmúlt három évben a májusi átlag ennél magasabb volt (53,3 pont).

A termelési mennyiség indexe növekedett áprilisi értékéhez képest, és 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár huszonegyedik hónapja.

Az új rendelések indexe erősebben nőtt, a mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig nem mértünk magasabb májusi értékeket a korábbi években.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan májusban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben már tizedszer. A mutató értéke magasabb lett áprilishoz képest, és távolabb került az 50,0 ponttól, ezzel a legmagasabb májusi 1995 óta.

A beszerzési árak mutatója magasabb lett és 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után tizenharmadik hónapja nőnek.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett áprilishoz képest, és jócskán 50 pont fölött maradt. Így már huszonhárom hónapja folyamatosan jelzi az import növekedését. Az exportindexnél hasonló a folyamat: értéke most dinamikusan nőtt az előző hónaphoz képest. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már huszonkét hónapja tart.

E hónapban bizonyos alapanyagok, DAP, élőállat, fémalapanyagok, fűrészáru, kálisó, nyersanyag, papír és vegyipari alapanyagok kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést. Hiány volt fűrészáruból, integrált áramkörökből, lágyítóból és szállítókból. Jelentősebb árcsökkenésről alapanyagok és sárgaréz esetében számoltak be.