A bankok a felfokozott napokban is igyekeztek csitítani a hangulatot, s még ma is igen visszafogottan nyilatkoznak az elmúlt hetekről. Míg például az UniCredit Banknál arról számoltak be, hogy szignifikáns betétkiáramlás nem volt tapasztalható, s a banki betétállomány január minden egyes hetében növekedett, addig a Budapest Banknál azt jelezték, hogy ügyfeleik csekély részénél tapasztaltak január elején élénkebb igényt betéteik iránt. A betétek külföldre vitelével kapcsolatos érdeklődés az utóbbi időben már nem jellemző − mondták a banknál. Thomas Uhrer, az Erste Group igazgatósági tagja úgy nyilatkozott, hogy volt némi mozgás a betéteknél, de drámainak messze nem volt nevezhető a megszokottnál erősebb forgalom. Az Erste értékelése szerint az érdeklődés viszonylag jelentős volt, de ez az érdeklődés szintjén meg is állt, nem követte hasonló mértékű betétkivonás.

A CIB-nél viszont a lekötött betétek csökkenése volt megfigyelhető az év első hónapjában, ami kétharmad részben a devizabetétek olvadásának számlájára írható. Némi vigasz ugyanakkor, hogy a bank szerint a csökkenés egyes ügyfélszegmensekben, például a privát banki ügyfelek körében, már megállt.

Tavaly év végén, ez év elején azonban nemcsak a szofisztikált, privát banki réteg indította meg megtakarításait külföldre − bár nemzetgazdaságilag ez minden bizonnyal nagyobb hatással járt −, hanem nagyon sok átlagember is kapkodott. Ez pedig visszaüthet, hiszen a forint az euróval szemben a január 5-i rekordgyenge árfolyamhoz képest máig közel 9 százalékot erősödött, ami a forintmegtakarításait sebtében euróra váltó, majd a határon átcipelő átlagpolgárnak a kamatokon szinte behozhatatlan veszteséget okozott. A határokon túl a hírek szerint ezek az ügyfelek nem igazán válogattak, elfogadták az első ajánlatot − jellemzően alacsony kamatok mellett. Eközben itthon a bankok euróbetét-ajánlatai között találni néhány igen figyelemreméltót − persze ezek egy része a viszonylag magas, ezer euró felett kezdődő megtakarításokat honorálja.

 

Jelenlegi legkedvezőbb euróbetéti ajánlatok
BankFutamidőÉves kamat (%)
Budapest Bank4 hónap2
CIB12 hónap3,9
Erste12 hónap3,75
FHB12 hónap5,00
K&H3 hónap2,5
Raiffeisen6 hónap4,00
UniCredit Bank5 év6,00
Forrás: banki adatközlés