Egy műanyag fóliába csomagolt káprázatos citromligetet lehet találni Lajosmizse egyik utcájának végén. A Szőrös és Kisjuhász kertészet gazdái nem tervezték, hogy az ország legnagyobb citromültetvényesei lesznek, de a hobbiból vásárolt első két fa olyan jól érezte magát, hogy belevágtak a termesztésbe. 

Kicsit narancssárgább, kicsit édesebb

A magro.hu szerint első citromfájuk termését kicsit furcsának találták, nem egészen olyan volt, mint amit az üzletekben árultak. Erről bizonyára többeknek beugrik a Tanú című film szállóigévé vált mondata:

kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk.

Ez esetben viszont mégsem ez történt, a citromok színe teltebb narancssárgás, az íze édesebb volt. Beazonosították a fajtát, és akkor derült ki, hogy Meyer-citromok csüngenek a fán.

A nagybani piacon kezdetben bizalmatlanul méregették a ládákba rendezett, levelekkel díszített termést. Néhány kíváncsi zöldséges vitt belőle, kipróbálták, majd egyre többen vették. Most főként Budapesten és környékén, de több vidéki városban is találkozni a lajosmizsei citromokkal.

Ezeknek a citromoknak az az előnye, hogy éretten szedik le, és a gyümölcs onnantól 2-3 napon belül bárki asztalára odakerülhet. Az íze egészen más, mint a messziről jött citromoké, amelyeket szinte zölden szüretelnek, és viasszal, vegyszerekkel kezelnek az eltarthatóság érdekében.

Segítenek a tyúkok és a darazsak

Látszólag egyszerűnek tűnik a hazai citromtermesztés története, de többéves kísérletezés áll a gyümölcsöző liget mögött – mondták el a termesztők. A gyümölcsöknek állandóan szükségük van a számukra megszokott hőmérsékletre, amit ősztől tavaszig fűtéssel biztosítanak. Erre fatüzelésű kazánt alkalmaznak.

A fűtött fólia alatt kellemesen érzik magukat a tetvek, melyekkel meg kell küzdeni, és mivel vegyszereket nem használnak, ezt a növényvédelmi munkát fürkészdarazsakra és katicabogarakra bízzák, a beporzást pedig méhek végzik el. Tavasszal egy hozzáértő metszés szükséges.

A talajt tyúkok és kakasok tartják rendben, amelyek egyébként kiegészítő tevékenységeket is ellátnak: tojásukat gyümölcsszedés közben össze is lehet gyűjteni. Ősztől pedig elérkezik a szüret, a több tonna gyümölcs szedése és szállítása ad munkát a vállalkozásnak.