Az elmúlt két hét tavaszias időjárásnak, valamint a csapadékmentes, szeles időjárásnak köszönhetően az ország teljes területén - különösen a parlag és legelő területeken, valamint az azokkal határos erdőterületeken - fokozott tűzveszély alakult ki.

Emiatt az utóbbi napokban is szélsőségesen magas volt az erdő- és vegetációtüzek száma. Az elszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között gyúlékony állapotba került, így az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válik.

Február közepe óta mintegy kétezer erdő- és vegetációtűz keletkezett, melyek több mint 9 ezer hektár fával borított és mezőgazdasági területet érintettek - közölte a Nébih.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők. A térkép minden nap 0 óra 1 perckor automatikusan frissül.