Merőben új módszerrel startol az uniós forrásokra Magyarország: "tömbökben" meghirdetett pályázatokon választják ki a nyerteseket 2020-ig, majd a következő körben már csak a kiválasztottak mérkőzhetnek a konkrét projektekért - hívta fel a figyelmet a hvg.hu. Már az új módinak megfelelően tette közzé ezt a felhívást az ivó-, szennyvíz és hulladékgazdálkodási beruházásokat felügyelő Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (NFP), amelyben hat régióra, egyenként 70 milliárdnyi építési beruházásra keres vállalkozókat.

Erre lehet pályázni

A sorban az első terület Vas-, Győr-Moson-Sopron-, Veszprém-, Zala-, Somogy-, Tolna- és Baranya megyéket öleli fel, vagyis Nyugat- és Dél-Dunántúlt foglalja magába. Itt a bekötések száma 3500 darab, a gravitációs gerincvezeték hossza 60 ezer méter, a nyomóvezeték hossza 24 ezer méter, továbbá szennyvíztisztító telepeket kell építeni, bővíteni és felújítani.

A második területbe Dél-Kelet-Magyarország, azaz Csongrád-, Bács-Kiskun-, Békés-, Jász-Nagykun-Szolnok- és Hajdú-Bihar megye tartozik. Itt a bekötések száma 4700 darab, a gravitációs gerincvezeték hossza 80 ezer méter, a nyomóvezeték hossza 11 ezer méter, továbbá szennyvíztisztító telepeket kell építeni, bővíteni és felújítani.

A harmadik helyszín Észak- és Közép Dunántúl, vagyis Győr-Moson-Sopron-, Komárom-Esztergom-, Vas-, Veszprém-, Fejér-, Tolna-, Somogy-, Baranya-, Bács-Kiskun- és Zala megye. (Az első terület és e között található átfedés.) Itt a bekötések száma 4700 darab, a gravitációs gerincvezeték hossza 73 ezer méter, a nyomóvezeték hossza 45 ezer méter, továbbá szennyvíztisztító telepeket kell építeni, bővíteni és felújítani.

A negyedik terület Észak-Kelet Magyarország, a következő megyékkel: Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Borsod-Abaúj-Zemplén-, Hajdú-Bihar-, Jász-Nagykun-Szolnok- és Békés megye. A bekötések száma 8500 darab, a gravitációs gerincvezeték hossza 156 ezer méter, a nyomóvezeték hossza 51 ezer méter, továbbá itt is szennyvíztisztító telepeket kell építeni, bővíteni és felújítani.

Az ötödik 70 milliárd forintos keretösszegű projekt Észak-Magyarországon valósul meg. Budapesten kívül ide sorolja az ajánlatkérő Pest-, Nógrád-, Heves-, Fejér-, Tolna-, Bács-Kiskun-, Komárom-Esztergom-, Borsod-Abaúj-Zemplén-, Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Hajdú-Bihar- és Jász-Nagykun-Szolnok megyéket. Itt is van átfedés a korábbi területekkel. Itt a bekötések száma 5300 darab, a gravitációs gerincvezeték hossza 86 ezer méter, a nyomóvezeték hossza 31 ezer méter, továbbá szennyvíztisztító telepeket kell építeni, bővíteni és felújítani.

Végül a hatodik területet Közép- és Kelet Magyarországnak nevezi az NFP. Ide tartozik - szintén a korábbiak átfedésével - Bács-Kiskun-, Baranya-, Tolna-, Jász-Nagykun-Szolnok-, Heves-, Békés-, Csongrád-, Pest- és Borsod-Abaúj-Zemplén megye. A bekötések száma 13000 darab, a gravitációs gerincvezeték hossza 215 ezer méter, a nyomóvezeték hossza 45 ezer méter, továbbá itt is szennyvíztisztító telepeket kell építeni, bővíteni és felújítani.

Csavar a történetben

A hvg.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy jelentkezőknek nem konkrét projektre, hanem munkanemekre kell ajánlatot tenniük, tehát anélkül fogják kiválasztani őket, hogy azok gyakorlatilag ajánlatot tennének a munkára.

A kiírásból következik, hogy csak nagyobb cégek vehetnek részt rajta: olyan vállalatok jelentkezhetnek ugyanis, amelyek az előző három évben összesen legalább 20 milliárd forgalmat könyveltek el, illetve a közbeszerzés tárgyából legalább 15 milliárd árbevételt értek el. Az ajánlattétel további feltétele a 750 millió forintos saját tőke és az, hogy az utóbbi három évből csak egy lehetett veszteséges a cégnek.

A kiírások alapján hazai kisvállalkozások önállóan nem tudnak elindulni ezeken a pályázatokon, a nyertes csapatnak viszont négy évre biztosított lesz a pozíciója, a keretmegállapodás ugyanis 48 hónapra szól. A még kiírandó konkrét beruházásokért pedig már csak egymással kell versenyeznie - a hvg.hu felételezése szerint vélhetően a közpénzes megrendelésekkel egyébként is jól ellátott Duna Aszfalt Kft.-nek, a Mészáros és Mészáros Kft.-nek (amely Mészáros Lőrinc érdekeltsége) és a Békés Drén Kft.-nek.

Az ajánlattételi határidő április 25.