A piaci és politikai nyomásnak engedve az Egyesült Államok képviseloháza pénteken elfogadta a 700 milliárd dolláros mentocsomagot, melynek célja, hogy megfélezze a pénzpiaci válság továbbterjedését. A javaslat 263-171 arányban ment át a kongresszus alsóházán, amelyet eztán már csak az elnök dobhat vissza újabb megvitatásra. Ezzel lezárult az a kéthetes politikai huzavona, amely bizonytalanságban tartotta a piacokat világszerte - írta a Reuters.

A befektetok abban bízva, hogy gond nélkül átmegy a mentocsomagról szóló javaslat már a szavazás megkezdése elott felkapták a bankrészvényeket, jelentos emelkedést idézve elo az árfolyamokban, egyúttal a pozitív tartományokba lendítették át az irányadó indexeket mind Európában, mind a New York-i börzén.

A pénzpiaci papírok iránti érdeklodést csak tovább növelte, hogy péntek hajnalban kiderült: a Wachovia sorsa is biztosítva van a Wells Fargóval történo egyesülése révén. Ennek ellenére a kormányzat elott további, a krízis mélységét jelzo feladatok tornyosulnak azt követoen, hogy Kalifornia állam kormányzója jelezte: a szövetségi állam költségvetése vészesen közeleg a kiszáradás felé. Számos más állam kormányzata is fizetési gondokkal küzd .

A kongresszus alsóháza hétfon váratlanul visszautasította a kormányzati javaslatot, amelyet eztán, kisebb módosításokat követoen a szenátus rövid vitát követoen átengedett. Ezt követoen az európai vezetõk is arra bíztatták a képviselõházat, hogy fogadja el a bankrendszer megmentésére irányuló tervet .

A törvény, amennyiben az Egyesült Államok elnöke is áldását adja rá felhatalmazza a pénzügyminisztériumot, hogy a korábban is jelentos veszteségeket okozó kötvényeket felvásárolja a bankoktól, megkímélve azokat a kötvénypiacokon az elmúlt egy év során a befektetok bizalmatlanságából fakadó láncreakciók továbbgyuruzésétol, egyúttal segítve likviditási gondjaikon is.