Oroszország hétfőn hivatalosan értesítette az Európai Uniót, az pedig Szlovákiát az olajszállítás esetleges leállásáról a Barátság Kőolajvezetéken a tisztázatlan orosz-ukrán olajtranzit-vita miatt - idézte az MTI-Eco az Európai Unió Bizottságának közleményét.

 

A Mol közölte: nem kapott értesítést arról, hogy ellátási gondok merülhetnének fel.

A Barátság Kőolajvezeték Szlovákiába, Magyarországra és a Cseh Köztársaságba juttatja el az orosz olajat.

 

Robert Fico szlovák miniszterelnök hétfőn kora délután összehívta a szlovák nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését - tudatta egy Pozsonyban kiadott szlovák kormányközlemény. Az ülést követően sajtótájékoztatót tartanak.

  

Egy EU-forrás szerint elegendő olajtartalékkal rendelkeznek az olajszállítás esetleges fennakadása miatt érintett országok. Nincs azonnali aggodalomra ok a fogyasztók és az üzleti szféra energiaállását illetően - tette hozzá a forrás, aki szerint az EU pozitívan értékeli, hogy működött a korai riasztási rendszer.

  

Egy korábbi szlovák közlemény szerint "az orosz energiaügyi minisztérium a két ország között fennálló korai riasztási megállapodásnak megfelelően levélben tájékoztatta a szlovák kormányt a három EU-tagállamba irányuló olajszállítás lehetséges leállásáról Oroszország és Ukrajna között az olajtranzit ügyében fennálló rendezetlen kérdések miatt".