A ManpowerGroup legfissebb, 2012 harmadik negyedévére vonatkozó felmérése szerint összességében alig változott a magyar munkaadók elbocsátási illetve felvételi kedve az elmúlt negyedévhez képest. A magyar munkaadók visszafogott felvételi szándékról számoltak be a következő negyedévre. A nyári idényre vonatkozó kilátások nem túl biztatóak az álláskeresők számára, de a kutatás azt mutatja, hogy a munkaadók csaknem háromnegyede megtartaná munkavállalóit a következő negyedévben. A megkérdezettek 11 százaléka tervez felvételt, 13 százalékuk elbocsátást, míg 71 százalékuk egyáltalán nem tervez változtatásokat a következő negyedévben, így a Manpower Munkaerő-piaci Mutató -2 százalékon áll.

A magyar munkaadók többsége változatlanul kivár, még üresedést esetén is. A kiválasztási és döntési folyamat pedig minden eddiginél tovább tart Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója szerint.

Nyolcból hat

Nyolc régióból hatban negatív kilátásokat jeleztek előre a munkaadók. A jelenlegi felmérés szerint a Dél-Alföldön a legrosszabbak a kilátások: a mutató itt -9 százalékon áll, és mindössze 1 százalékponttal előzi meg a Dél-Dunántúl. A Közép-Dunántúlon és Észak-Magyarországon ugyancsak pesszimisták a munkaadók: a mutató itt -5, illetve -4 százalékon áll. Mindössze két régióból jeleztek pozitív szándékot, a legjelentősebbet (12 százalék) a Nyugat-Dunántúlról.

Az előző negyedévhez képest a felvételi kedv nyolcból öt régióban erősödött. A tavalyi esztendőhöz viszonyítva viszont nyolcból hatban gyengült. A legnagyobb, 12 százalékpontos visszaesést Észak-Magyarországról jelentették, míg a Dél-Alföldön 10 százalékpontot zuhant a mutató. Az Észak- Alföld és a Nyugat-Dunántúl mutatója viszont jelentősen, 10 illetve 9 százalékponttal erősödött.

Négy szektorban van felvételi kedv

A vizsgált kilenc szektorból négyben jeleztek pozitív felvételi kedvet a munkaadók. A legerősebb felvételi szándék a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció, valamint a nagy- és kiskereskedelem területén tapasztalható, a mutató mindkét szektorban 6 százalékon áll.

Négy szektorban negatívak a kilátások. Leginkább az építőiparra igaz ez a kijelentés, ahol a várakozások kifejezetten borúsak: -22 százalékon áll a mutató. Igen gyenge a felvételi szándék a köz- és szociális szférában, valamint a közüzemi szolgáltatások területén, ezekben a szektorokban -5, illetve -4 százalékon áll a mutató. Kiss Judit emellett figyelmeztető jelnek véli, hogy a turizmus és vendéglátás területén a foglalkoztatási kedv mind az előző negyedévhez, mind a tavalyi évhez képest jelentősen gyengült.

 

Forrás: ManpowerGroup

 

Az előző negyedévhez viszonyítva kilencből öt szektorban csökkent a munkaerő felvételi kedv. A legnagyobb, 13 százalékpontos visszaesés a vendéglátóiparban történt, míg az építőiparból 9 százalékpontos visszaesést jelentettek. A nagy- és kiskereskedelemben jelentős, 16 százalékpontos a növekedés, míg 13, illetve 11százalékpontos emelkedés tapasztalható a köz- és szociális, illetve az agrárszférában.

A tavalyi évhez képest kilencből ugyancsak öt szektorban gyengült a felvételi kedv. Az előző év azonos időszakához képest 20 százalékponttal borúsabbak az építőipar, illetve 12-vel a vendéglátóipar kilátásai. Csupán három szektorban mutatott növekedést a felvételi kedv: a nagy- és kiskereskedelemben 11 százalékponttal; a szállítás és raktározás területén 5 százalékponttal.

Forrás: ManpowerGroup

 

Nemcsak itthon óvatosak a munkaadók

A munkaerőpiacon a kivárás a jellemző, a munkaadók visszafogottan reagálnak a bizonytalan gazdasági környezetre itthon és külföldön egyaránt. A vizsgált országok kétharmadában lassul a felvételi kedv az előző év azonos időszakához képest.

A trendet megtörve az indiai munkaadók számoltak be a legoptimistább kilátásokról, és az Egyesült Államokban is tovább növekszik a felvételi kedv. A másik oldalon, úgy tűnik, a német gazdaságból kezd kifogyni a gőz, miután több mint egy éve szembe mentek az európai negatív trendekkel.

A Manpower felmérése szerint a vizsgált 41 ország és régió közül 33-ban pozitív felvételi kedv mutatkozik. A legerősebb felvételi szándékot Indiából, Tajvanról, Brazíliából, Törökországból és Szingapúrból jelezték. A második negyedévhez viszonyítva 32 országban viszonylag stabilak maradtak a kilátások, és összesen 16 vizsgált országban gyengült a mutató. A tavalyi esztendőhöz viszonyítva 26 országban számoltak be gyengülő kilátásokról, míg 19 országban növekedett, illetve viszonylag stabil maradt a mutató értéke. A leggyengébbek a görög, ír, spanyol, olasz és magyar munkaadók várakozásai.