A Reuters júniusi felmérésében megkérdezett valamennyi elemző egyhangúlag kamattartást valószínűsített, június így az ötödik hónap lehet, amikor nem változik a 6 százalékos alapkamat. Előzőleg, tavaly november és az idén január között a Monetáris Tanács összesen 75 bázispontos emelést hajtott végre.

A konszenzus szerint 2011 végén is 6 százalék lehet az alapkamat, a jövő év végére 5,5 százalékos jegybanki alapkamatot vár az elemzői kar.

QP | Quality Placement

Májusban a 12 havi infláció 3,9 százalék volt, lassult az áprilisi 4,7 százalékhoz képest és kisebb volt a 4,3 százalékot valószínűsítő elemzői várakozásoknál. A szakértők erre az évre 4,2 százalékos átlagos inflációval számolnak, de annak üteme 2011 decemberére 3,95 százalékra, a jövő év végére 3 százalékra csökken.

A monetáris tanács hétfői döntését bizonyára befolyásolja az MNB új inflációs jelentése, amelyet ugyancsak hétfőn tárgyal a testület. A márciusi inflációs jelentésben az MNB 2011-re átlagosan 4 százalékos fogyasztó árnövekedést jelzett, 2012-re pedig 3,4 százalékot.