A rektori levél szerint a csoportos leépítésre vonatkozó szándékukat már a fővárosi kormányhivatalnak is bejelentették. A közelmúltban bekövetkezett nemzetközi események okozta gazdasági helyzetben megnövekedett költségek által előidézett nehézségekkel” indokolta a lépést a rektor, aki levelében arról is írt, hogy hosszú előkészítő munka után hozták meg döntésüket, aminek az volt a célja, hogy minél kevesebb embertől váljanak meg.

Egy ilyen döntés nemcsak a távozókat érinti, hanem hatással van a teljes egyetemi közösségre, ezért azt kérem Önöktől, hogy egymást támogatva, egymással összefogva végezzük tovább feladatainkat

– zárta sorait Deli Gergely. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem január 9-én hivatalosan is bejelentette a Budapest Főváros Kormányhivatala számára a csoportos létszámcsökkentési szándékát,

amely összesen 37 munkatársat érint, oktatókat és funkcionális területen dolgozókat egyaránt. Az érintett kollégák várhatóan 2023. január 12-éig kézhez kapják az őket érintő döntésről született tájékoztatókat.

Az egyetem tájékoztatása szerint ezt követően a jogszabályi rendelkezések által előírt lépések végrehajtása és az esetleges – a kollégák által kezdeményezhető – közös megegyezésről szóló megállapodások egyeztetése következik, majd február 20–21. napján a megszüntető okiratok átadásával zárul a folyamat – írta a Telex.

Az NKE-n zavartalanul folyik tovább az oktatás és a kutatás

„Az NKE a közelmúltban megnövekedett működési költségek által előidézett nehézségek miatt kényszerült erre a lépésre. Az egyetemen az oktatási és kutatási tevékenység zavartalanul folyik tovább” – olvasható a szövegben.

Korábban is nehéz döntéseket kellett meghoznia az egyetemnek. Az NKE a kollégiumok, egyetemi épületek ideiglenes bezárásával, az izzók kicsavarásával, a kézszárítók kikötésével, távvizsgáztatással és a díszkivilágítás lekapcsolásával spórolna a rezsiköltségeken. Más egyetemek is hasonló módon próbálják csökkenteni energiafogyasztásukat.