A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a civilekből, az Európai Bizottság delegáltjaiból és a gazdasági élet szereplőiből álló bizottságot Hegmanné Nemes Sára, az NFM vagyonpolitikáért felelős államtitkára vezette. A tárca a közleményben idézi Bocskov Jordánt, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Irányító Hatóságának vezetőjét, aki elmondta: a pályázók részéről rendkívül élénk érdeklődés mutatkozik a GOP forrásai iránt.

Ennek indoka, hogy az idei a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklus utolsó éve, másfelől az intézményrendszer képes volt hatékonyan kezelni a megnövekedett érdeklődést. Mint mondta: a források közel 100 százalékát már meghirdették, és ehhez a szinthez közelít a lekötések aránya is. Hozzátette: az operatív program pénzeinek teljes körű lehívását az esetlegesen hibás pályázatok sem veszélyeztetik, mivel jelentős tartaléklisták állnak rendelkezésre, támogatásra érdemes projektekkel.

Az ülésen szóba került, hogy a korábbi időszakhoz képest megnőtt az elutasított pályázatok száma, ami az NFM szerint amiatt van, hogy míg korábban 17 hónap alatt összesen 12 600 pályázat érkezett a GOP forrásaira, addig az utóbbi 6 hónapban 19 900. Harmadannyi idő alatt tehát közel kétszer annyi pályázat futott be, az ugrásszerű növekedés jelentősen megemelte az elutasított pályázatok számát is - hangsúlyozza az NFM a közleményben.

"Ez természetesen nem jó hír a pályázatíróknak, akik a megnyert támogatásból tettek volna szert bevételre, ugyanakkor az ország szempontjából előnyös, hiszen sokkal több fejlesztés vetélkedett egymással a forrásokért, így biztosan a legmegalapozottabb elképzelések nyertek támogatást" - áll a közleményben.