A költségvetés főbb számainak elfogadásakor ugyan a kormány kerülte, hogy a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum összegéről szót ejtsen, a munkahelyvédelmi akcióterv intézkedései kapcsán azonban már nem kerülheti el, hogy némi konkrétumot is eláruljon. A bejelentett intézkedések 300 milliárd forintra becsült költségvetési hatása miatt egyrészt újra kell tervezni a büdzsét, a munkaerőpiaccal kapcsolatos konzultáció kapcsán pedig maga a miniszterelnök is tett homályos ígéretet arra, hogy jövőre emelni kell a béreket. Az érdekképviseletek azonban egyelőre semmit sem tudnak arról, hogy milyen minimálbért tervez a kormány, a szeptember első hetére összehívott "vállalkozások és a kormány állandó konzultációs fórumán" pedig az akcióterv részleteiről egyeztetnek majd.

Bízunk benne, hogy csak kismértékben emelkedik a jövő évi minimálbér, konkrét kormányzati elképzeléseket azonban még nem hallottunk − mondta a Napi Gazdaságnak Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke. A szervezet arra is kíváncsi, hogy a kormány miként kezeli majd az idei jelentős emelés, illetve az elvárt béremelés jövő évre áthúzódó negatív hatásait, azaz mennyit szán bérkompenzációra. Rolek szerint elképzelhető, hogy ez végül a munkahelyvédelmi akciótervbe kerül bele.

A gazdaság jelenlegi teljesítménye alapján csak szerény minimálbér-emelésre lát esélyt Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára. Nyár elején még a 2013-ra tervezett 4,2 százalékos inflációval megegyező minimálbér- és garantáltbérminimum-emelést tartott elfogadhatónak a VOSZ, ami nagyjából 97 ezer, illetve 112-113 ezer forintot jelentett volna. A gazdaságban főleg a szakképzettek garantált bére jelent terhet, a kötelező legkisebb keresetekkel érintett mintegy 792 ezer munkavállaló kétharmada ugyanis ebbe a körbe tartozik. Dávid szerint a munkahelymegtartást jobban segítené, ha jövőre kivezetnék a bérkompenzációt, helyette pedig járulékkedvezményként kaphatnák meg a vállalkozások az erre szánt forrásokat. Az akcióterv egyes pontjainak teljesülése ugyanakkor komoly mozgásteret adhat a minimálbérről szóló tárgyalásoknak − véli Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke.