A devizahitelesek sikertelen bírósági perei és a 2014-es parlamenti választások közeledése miatt a magyar kormány aktívan gondolkodik azon, hogy további intézkedéseket hozzon a devizahitelesek megmentése érdekében - áll a Nomura szerdán kiadott elemzésében. Peter Attard Montalto, a cég londoni elemzője úgy látja, hogy a kormány szeretné bebizonyítani, hogy a svájci frank/forint árfolyam változása a szerződések megkötésekor "beláthatatlan" volt, így a szerződések érvénytelenek és átstrukturálhatók.

Montalto szerint a fent vázolt forgatókönyv drasztikus beavatkozás lenne a kormány részéről, egy ilyen lépés miatt beigazolódhatnának Szász Károly PSZÁF-elnök szavai, vagyis ez akár államcsődhöz és bankpánikhoz is vezethetne. A Nomura elemzője korábban az önkormányzati hitelre kivetett egyszeri adóra, majd az egyszeri tranzakciós illetékre is azt mondta, hogy gyakorlatilag szelektív államcsődnek felelne meg, szerinte a fent vázolt forgatókönyv ennél is drasztikusabb lépés lenne, olyan, amilyet még egyetlen kormány sem tett a közép-kelet-európai régióban.

Az államcsőd és a bankpánik veszélye miatt Montalto úgy véli, hogy a kormány nem fog ennyire drasztikus eszközökhöz folyamodni. Szerinte a kormány célja, hogy a bankok önként vállalják a hitelek átstrukturálását, ha pedig ezt nem tudják vagy nem akarják megtenni, akkor folyamodhat erőszakos eszközökhöz. Egy ilyen forgatókönyv alapján a Nomura elemzője úgy véli, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiterjeszti majd hitelprogramját a magánszemélyekre is, így alacsony forintkamatot kínál a pénzintézeteknek, ha azok hajlandók kiváltani a devizahiteleiket. A szakember szerint az is lehet, hogy a kormány nem tud majd megegyezni a bankokkal egy esetleges átstrukturálási programról, ebben az esetben nem lenne meglepő, ha a pénzügyi szektor újabb komoly adóterhelést kapna a nyakába, hogy ugyanazt a hatást elérje vele a kabinet.

A Nomura elemzője kiemeli, hogy az utóbbi években a szakemberek többsége nem vette komolyan az esetleges magyar államcsőddel való riogatást, hiszen ezt a piacnak csak egy szűk rétege terjesztette. Azonban a kormány szerinte most ugyanezt csinálja kerülőúton: nem direktben írja le az államadósságot, hanem különadókkal kényszeríti a bankokat a kisvállalati- és magánadósságok átstrukturálására. Erre utal az önkormányzati adósságrendezés mellett az újabb devizahiteles-mentőcsomag terve.

A kormány intézkedéseinek az elemző szerint csak hosszabb távon lesz hatása a magyar eszközökre, a mostani helyzetben ugyanis túl alacsony a kockázatvállalási hajlandóság ahhoz, hogy a szereplők tömegesen fogadjanak a forint ellen. Emellett szerinte a bankok devizapozícióinak leépítése és a jegybanki devizatartalék felhasználása rövidtávon akár még segítheti is a forint árfolyamát. Szerinte a kamatok további csökkenése és az infláció érezhető emelkedése kellene ahhoz, hogy a választási kampánnyal súlyosbítva érdemi hatása legyen a magyar eszközökre. Erre a negatív együttállásra Montalto 2014-ben számít.