Vasárnap Budapesten, a Hősök terén a 111. nőnap alkalmából tüntetést szerveztek a nők jogaiért és az Isztambuli Egyezmény ratifikálásáért, valamint a párkapcsolati erőszak ellen - tudósított a rendezvényről a 24.hu. Az esemény fővédnöke Karácsony Gergely főpolgármester. A szervezők felkérték Varga Judit igazságügyi minisztert is, hogy szólaljon fel, de a tárcavezető hivatalos elfoglaltságaira hivatkozva levelet küldött a szervezőknek.

Védett lakások, támogatás a NANE-nek

A főpolgármester a tüntetésen bejelentette: a fővárosi önkormányzat lakásainak jelentős részét védett lakásként használják fel a családon belüli erőszak áldozatainak, csatlakozva ezzel Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester kezdeményezéséhez.

Budapest jelentős támogatást ad a NANE Egyesület által a családon belüli erőszak áldozatainak és segítőinek fenntartott segélyvonalnak is.

A férfiaknak is jobb egy olyan világban, ahol jobb a nőknek - mondta Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy a főváros vezetésében két "klassz nő is segíti" a munkáját helyettesként, hatból három fővárosi cég élére pedig nőt neveztek ki. "De nem az számított, melyik nemhez tartoztak. Egyszerűen jobbak voltak." Fontosnak tartotta elmondani, hogy egy másodpercig sem szabad eltűrni a nők elleni erőszakot, és elfogadhatatlan a félrenézés, ami jellemző a magyar politikában - írta a lap.

Üzent Varga Judit igazságügyi miniszter

Az igazságügyi miniszter személyesen nem vett részt az eseményen, de üzenetet küldött a szervezőknek, amit Péterfy Bori énekesnő olvasott fel. Varga egyetért abban, hogy a nőket ért erőszak összetett probléma, amit egy-egy intézkedés nem képes kezelni. Ennek megoldása civilek nélkül nem sikerülhet. "Egymást segítve leszünk képesek arra, hogy senkinek ne kelljen bántalmazást elszenvednie" - írta Varga Judit, aki közös munkára hívott: az állami szereplők mellett több civil szereplő értékes javaslatait vitatták már meg az Igazságügyi Minisztérium tárgyalóasztalánál - tudósított az eseményről a 24.hu.