2021-ben megkezdjük a 13. havi nyugdíj visszaépítését, ami azt jelenti, hogy idén már plusz egy teljes heti nyugdíjat fizetünk vissza az időseknek - ismertette a miniszter a korábban bejelentett, februártól már kiutalt plusz juttatás ismertetését. Novák elmondta, hogy 2024-ig több lépcsőben jön a tétel visszaépítése: 2022-ben már kettő, 2023-ban már három hétnyi összeget fizetnek, míg a következő évben elutalnak egy teljes havi juttatást.

Ennek kapcsán arról beszélt, hogy az előző, 2008-as gazdasági válság alatt az MSZP-SZDSZ koalíció eltörölte a 13. havi nyugdíjat, valamint, hogy helyette vezették be a nyugdíjprémiumot, amit 2009-2010 között egyszer sem fizethettek ki, mert a krízisben nem érték el a 3,5 százalékos GDP-növekedést.

Novák a Facebookra feltöltött videójában részletezte azt is, hogy januárban már 3 százalékkal emelt nyugdíjakat fizetnek ki, amely papíron követi az infláció mértékét. Ez szerinte 2,5 millió embert érint.

A miniszter jelezte, hogy ha az infláció magasabb lenne, akkor novemberben természetesen jön majd a nyugdíjkorrekció. Ha pedig a vártnál alacsonyabb lenne az infláció, akkor a kormány nem kér visszafizetéstől az idősektől.

"Szeretnénk, ha nyugdíjas honfitársaink is éreznék, hogy gondolunk rájuk" - tette hozzá Novák Katalin.

A teljes ellátotti kör esetében a Magyar Nemzeti Banknál mintegy 134 ezer forintos átlagnyugdíjat várnak 2021-re, amihez mintegy 34 ezer forint körüli pluszjuttatás tartozik 2021 elején az 53. hetinek tekinthető 13. havi nyugdíj esetében. A kifizetések rendjéről ebben a cikkben írtunk.