Idén is a kétszámjegyű növekedés a cél – mondta lapunknak Singlár Tamás, a kft. ügyvezetője. A magyarországi import szeszesital-, illetve whiskypiacot vezető Allied Domecq Hungary Kft. árbevétele 1999-ben 2,44 milliárd forint, nyeresége pedig 222 millió forint volt (NAPI Gazdaság, 2000. október 25., 5. oldal). A Ballantine's Hungary Kft. forgalmának 65 százalékát a skót whisky – a Ballantine's és a Teacher's – eladása teszi ki, ez a mintegy 200 ezer kartonos – egy 9 literes karton 12 darab 0,75 literes üvegből áll – magyarországi piacon 75-78 ezer kartont jelent. Singlár Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-csatlakozásig Magyarországon whisky elnevezéssel forgalomba hozhatók olyan termékek is, amelyeket mezőgazdasági eredetű etil-alkohol, gabonaszerek, természetes eredetű koncentrátumok, illetve aromaanyagok hozzáadásával állítanak elő, a valódi skót whisky készítésénél azonban csak természetes anyagok használhatók. Mint minden Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerülő élelmiszernek, a whiskynek is megvan a hatályos hazai jogi szabályozása, amely megfogalmazza mindazokat a követelményeket, melyek betartása szükséges ahhoz, hogy egy szeszesitalt, mint whiskyt (vagy whiskeyt) árusíthassanak. Magyarországon a whisky készítésének nincsenek hagyományai, így az ide vonatkozó szabályokat az Európai Uniónak a Scotch Whisky Act (Skót Whisky Törvény) alapján készült rendeletének figyelembe vételével készítették a jogalkotók. A Magyar Élelmiszerkönyv szeszesitalokra vonatkozó 1-3-1576/89. számú előírása szerint a whisky vagy whiskey olyan szeszesital, amelyet gabonacefre lepárolásával nyernek, s cukrosítását a benne található malátadiasztázzal, valamint más természetes enzimek falhasználásával vagy anélkül végzik. Élesztő segítségével erjesztik és 94,8 százalék (V/V)-nál kisebb alkoholtartalomra párolnak, hogy a desztillátum rendelkezzen a felhasznált nyersanyagra jellemző aromával, illattal és ízzel. A whiskyt legalább 3 évig kell érlelni olyan fahordókban, amelyek térfogata legfeljebb 700 liter. A jogszabály inkább csak tájékoztató jellegű a magyarországi whiskygyártók számára, mivel a törvény – igaz, csak átmeneti jelleggel – felmentést ad a fenti minőségi követelmények teljesítése alól.