A válaszadók saját személyes helyzetüket minden országban jobbnak ítélték, mint országuk általános gazdasági helyzetét - idézi Kálózdi Tamás, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettesének szavait az MTI. A pénzügyi válság minden országban kihatott a válaszadók befektetési terveire, és ismét előtérbe kerültek az olyan biztonságosnak ítélt megtakarítási formák, mint a bankbetét, az államkötvény vagy az életbiztosítás.

Kálózdi Tamás úgy vélekedett, hogy jövőre Magyarországon a tőkevédett, hozamgarantált befektetési formák, illetve a kockázatoktól (halál, rokkantság, munkaképesség elvesztése) védő klasszikus biztosítások iránti kereslet növekedése várható. Hozzátette: 2009-es termékfejlesztési terveikben ezt a trendet tartják majd szem előtt.

A magyarok mindössze 4 százaléka ítéli jónak az ország gazdasági helyzetét, és 23 százaléka vélekedik kedvezően saját személyes helyzetéről - derül ki az Allianz Csoport második felméréséből, amelyet a Gfk és BellResearch piackutató cégek közreműködésével végeztek nyolc európai országban és az Egyesült Államokban 2008 október-novemberében.

Magyarország mindkét kérdésben egyértelműen sereghajtónak bizonyult az osztrákok, franciák, németek, görögök, olaszok, oroszok, svájciak és amerikaiak alkotta mezőnyben.

A kérdésre válaszul, hogy hogyan látják saját személyes helyzetük várható alakulását a következő 12 hónapban, a magyarok 28 százaléka számolt be pozitív várakozásokról.