Az NGM szakmailag a nulla százalékos költségvetést az ESA-egyenlegre érti (ez az uniós módszertan szerint számolt egyenleg), a pénzforgalmi egyenleg pedig ettől eltérhet - fogalmazott Banai Péter az NGM sajtótájékoztatóján - írja a Portfolio..

Az NGM államtitkára egyébként óvatosabban fogalmazott már, mint kedden Varga Mihály, amikor a tárcavezető először nyilatkozott a nullás költségvetés 2017. évben történő alkalmazásáról.

Ha a 2016-os költségvetésből indulunk ki, akkor 700 milliárd forint az az összeg, amit el kell tüntetni (35 ezer milliárdos idei GDP-t és 2 százalékos hiányt feltételezve) - fejtette ki Banai Péter kérdésre válaszolva.

A 2017-es költségvetés tervezésével kapcsolatban kifejtette: április végére, május elejére nyújthatja be a parlamentnek a tervezetet az NGM és július elejére lehet elfogadott költségvetése Magyarországnak 2017-re.

Pakssal majd elszáll az adósság

Azon a pályán kívánunk továbbmenni, ami a nulla százalékos költségvetési hiány felé mutat. Erősen bízom benne, hogy érdemi lépést tudunk tenni hamarosan ebbe az irányba - mondta.

A paksi beruházás, mint az állam hatáskörében megvalósuló beruházás az ESA szerinti hiányt és államadósságot növeli. Ezzel a plusz kiadási tétellel pedig a kormány és az NGM számol.