A nyomozást a cikk megjelenése napján, vagyis március 29-én hivatalból rendelték el „információs rendszer vagy adat megsértése vétségének gyanúja miatt” - írja a Telex.

Vadai azért intézett írásbeli kérdését március 29-én Polthoz, mert kíváncsi volt, hogy a legfőbb ügyész hogyan értelmezi a hazaárulás bűntettének Btk. 258. § szerinti tényállását a Direkt36 cikke alapján, amely arról szól, hogy az orosz titkosszolgálatok hekkerei feltörték a magyar külügyminisztérium informatikai rendszereit, és érzékeny információkhoz férhettek hozzá. Bár a kormány tudott a támadásról, éveken át mégsem sikerült elhárítani ezt a kockázatot.

Azt is megkérdezte, hogy tett-e feljelentést hivatalból például hazaárulás gyanúja miatt, és ha nem, akkor az általa benyújtott írásbeli kérdés nyomán indít-e eljárást.

Polt a válaszban nem reagált érdemben a felvetett kérdésre, de arról tájékoztatta a DK politikusát, hogy a megkeresését feljelentésként értelmezte és továbbította azt a Nemzeti Nyomozó Irodának, akik nyomozást indítottak a ügyben.