Mivel az infláció az idén várhatóan meghaladja majd a 3 százalékot, a nyugdíjszabályok szerint január 1-jei visszamenőleges hatállyal - 0,6 százalékkal emelkednek azok az ellátások - köztük az öregségi nyugdíjak -, amelyekre a 2021. január 1-i emelés vonatkozott - derül ki a Magyar Államkincstár részletes tájékoztatójából. Az emelés a korábban kifizetett tizenharmadik havi nyugdíj, illetve tizenharmadik havi ellátás egyheti összegére is jár.

Az ellátások emeléséről és a 2021. január-május hónapokra járó emelés összegének folyósításáról automatikusan megy, az ellátásban részesülőknek nem kell ezt külön kérniük. A 0,6 százalékkal megemelt összeg folyósítására első alkalommal júniusban kerül sor.

 

  • Postai kifizetés esetén a 2021. január-május hónapokra járó emelés és a tizenharmadik havi nyugdíjra, illetve tizenharmadik havi ellátásra járó 0,6 százalékos emelés összege a június havi nyugellátással együtt, a szokásos nyugdíj-kifizetési napon kerül kifizetésre, azonban az emelési különbözet összegét külön fel lesz tüntetve. 
  • Belföldi bankszámlára történő utalás esetén a 2021. január-május hónapokra járó emelés külön utalási tételként érkezik majd meg az érintettek számlájára 2021. június 11-én, aznap, amikor a sima nyugdíj is érkezik. 
A részletes tájékoztató itt olvasható