A nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek által a társadalombiztosítási nyilvántartásban szereplő biztosítási idő, járulékfizetési adatok és jogosultsági időszakok érintett személlyel történő egyeztetésére irányuló eljárás tovább folytatódik 2021-ben is. Ennek részeként a nyugdíjbiztosítási feladatokat ellátó igazgatási szerv határozatban rögzíti az egyeztetett szolgálati időt, a nők negyven év kedvezményes nyugellátásához szerzett jogosultsági időt, ezen belül a keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági időt, és a foglalkoztatói, valamint járulékfizetéssel kapcsolatos adatokat. Az eljárás során külföldön szerzett szolgálati idők egyeztetésére is lehetőség van - derül ki az Adó.hu cikkéből.

Fontos, hogy a külföldön szerzett szolgálati idő az illetékes külföldi nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv által kerül elismerésre, és a magyar nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv adategyeztetési eljárásában ez az időtartam tájékoztató jelleggel kerül közlésre.

QP | Quality Placement

Ha az érintett személy az adategyeztetési eljárás során tájékoztató jelleggel közölt külföldi szolgálati idejével nem ért egyet, ezt a külföldi illetékes biztosító intézménnyel rendezheti, a magyar jogorvoslati út ezen a problémán nem tud segíteni, nincs hozzá jogi eszköze. hivatalból történő adategyeztetési eljáráson kívül továbbra is lehetőség van kérelem benyújtására hatósági bizonyítvány kiadása iránt a nyilvántartásban szereplő szolgálati idő igazolásáról.

Fontos tudni, hogy az EU-n belül amikor eljön az ideje, hogy nyugdíjba vonuljon, az illetőnek abban az országban kell a kérelmet benyújtania, ahol él, vagy abban, ahol utoljára dolgozott. Ez az ország lesz ezután felelős azért, hogy a kérelmét feldolgozza, és bekérje a befizetett nyugdíjjárulékokról szóló adatokat azokból az országokból, ahol dolgozott. Az érintett külön nyugdíjat fog kapni az összes olyan uniós országtól, ahol legalább egy évig munkát végzett vagy járulékot fizetett. A nyugdíjat az egyes országok akkor kezdik el folyósítani, amikor Ön az adott országban irányadó nyugdíjkorhatárt eléri - derül ki az uniós tájékoztatókból.