A bérfizetések legtöbbje csoportos átutalás, amely továbbra is a napközbeni elszámolásban maradt. Jövő keddtől, azaz szeptember elsejétől válik lehetségessé, hogy a vállalati kötegelt utalásokat, rendszeres átutalásokat, értéknapos utalásokat is az azonnali fizetési rendszerben kezeljék. A béreknél megszűnik az a most még tapasztalható jelenség, hogy két azonos asztalnál dolgozó kolléga fizetése - mivel nem ugyanannál a hitelintézetnél van folyószámlájuk - nem azonos napon érkezik a számlájukra - írta a pénzügyi portál.

Így a szeptember 1-jén esedékes bankszámlás nyugdíjkifizetés is a pénzügyi szupersztrádára kerül. Ennek persze nem szabad érzékelhető változást hoznia a nyugdíjasok számára, hiszen ezek az ellátások eleve (a folyószámlára érkezők és a postás által kézbesítettek egyaránt) tervezett dátumúak. Nem mellékes viszont, hogy minden bizonnyal nem ismétlődhet majd meg az a tavaly januári botrány, amely azért tört ki, mert a nyugdíjak számlára folyósítása késett - állapította meg az Azénpénzem.hu.

Megszólalt az államkincstár

A Magyar Államkincstár az esedékes járulékokat (nyugdíjak és egyéb jogcímű család támogatási összeget) 2020 szeptemberében, továbbá az azt követő hónapokban változatlan módon, a Giro Zrt. által üzemeltetett éjszakai elszámolási rendszeren (IG1) keresztül továbbítja az ellátásra jogosultak számlavezető bankjainak.

Bármilyen változás (például a nyugdíjak azonnali utalási rendszerben történő megküldése) a Giro Zrt. és az elszámolásban érintett kereskedelmi bankok bevonásával megvalósuló, átfogó eredményes tesztelés és előzetes, hivatalos ügyfél tájékoztatást követően történhet - közölte a Magyar Államkincstár.

És mi lesz a rezsiszámlákkal?

Az igazi változás a rezsiszámláknál jöhet. Sokan ugyanis azért "nem állnak le" a sárgacsekkről, mert saját kezükben szeretnék tartani, hogy mit mikor fizetnek ki. Ez pedig az úgynevezett fizetési kérelem megjelenésével csekk nélkül is megoldható.

A fizetési kérelem lényege ugyanis, hogy e tranzakcióban nem pénzt küld, hanem kér a kezdeményező. Aki pedig megkapja a fizetési kérelmet, maga döntheti el, hogy eleget tesz-e neki. A teljesítésre a jogszabály elméletben 60 napot ad, de a rezsicégek türelme aligha terjed eddig. Ráadásul lehetséges a résztörlesztés, de megjegyzés is írható a tranzakcióhoz (ez például csőtörés után, vagy a vitatott fogyasztás esetén hasznos).