A nyugellátások és a nyugdíjszerű ellátások vásárlóértékének megőrzése érdekében idén július 1-jétől, januárig visszamenőlegesen, további 3,9 százalékkal emelkedik az ellátások összege. Az idősek anyagi biztonságát erősíti az élelmiszerárstop és a benzinárstop fenntartása is - olvasható a közleményben.

A nyugdíjak és egyéb ellátások júliusi kiegészítő emelése több mint 2,4 millió nyugdíjast és nyugdíjszerű ellátásban részesülőt érint.

A kiegészítő emelés 2022 júliusától januárig visszamenőlegesen történik, így júliusban - az emelt összegű júliusi ellátáson felül - az első hat hónapra járó különbözetet egy összegben kapják meg a nyugdíjasok illetve más ellátásban részesülők.

Ugyanilyen mértékben, 3,9 százalékkal megtörténik a 13. havi nyugdíj vagy ellátás korrekciója is - tette hozzá Zsigó Róbert.

A nyugdíjak vásárlóértéke 2010 óta már több mint 10 százalékkal nőtt, nominálisan pedig 59 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a júliusi korrekcióval. Ezen felül a nyugdíjasok az elmúlt öt évben közel 900 milliárd forint extra kifizetést is kaptak Erzsébet-utalvány, rezsiutalvány nyugdíjprémium és 13. havi nyugdíj vagy ellátás formájában. Emellett a rezsicsökkentés, az árstopok szintén jelentős segítséget jelentenek a nyugdíjasoknak - összegzett az családokért felelős államtitkár.