Két éven belül legalább 800 ezer-1 millió nyugdíjas tartozzon a szövetkezeti világhoz - idézi fel a 24.hu a nyugdíjas munkavállalási rendszerről írt átfogó cikkében Kósa Lajos fideszes képviselő 2017-es szavait. A politikus akkor beszélt erről, amikor a kormány döntött a nyugdíjas szövetkezetek létrehozásáról, mely kedvezményes formában egyfajta munkaerő-kölcsönzői rendszert vezetett be a diákszövetkezetek mintájára. A modell lényege az adókedvezmény volt: a nyugdíjas tagok foglalkoztatása csak szervezett munkavégzésnek számított, így szemben a rendes munkaviszonnyal nem kellett a munkáltatónak szociális hozzájárulási adót (ez 2017-ben még 22 százalék volt, tavaly januártól 19,5 százalék), valamint 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást fizetnie. Az idősek pedig a bérből csak 15 százalék szja-t veszítettek, nem volt 10 százalékos nyugdíjjárulék, vagy 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék.

Aztán a rendszer végül egy tavalyi törvénymódosítással a szövetkezeti rendszert, ha fel nem is számolta, de okafogyottá tette: az év elejétől nem kell nyugdíjjárulékot fizetni a saját jogú nyugdíjasnak minősülő személy által létesített munkatörvénykönyv szerinti jogviszonyban elért kereset után, sőt, a szövetkezeteken kívül sem hárul a munkáltatóra egyéb költség, a nyugdíjasnak pedig csak a 15 százalékos szja vonódik le a béréből.

A portál felidézi azt is, hogy az ilyen-olyan kedvezményes rendszerektől nemcsak az állam, de a cégek is nagy munkaerőbevonódást vártak: 330-660 ezer új dolgozót valószínűsítettek a nyugdíjazottak köréből. Ettől végül jelentősen elmaradtak a valós számok: a NAV járulékbevallásai alapján míg 2017-ben havi átlagban 144,4 ezer ellátásban részesülő dolgozott, addig 2018 első kilenc hónapjában átlagosan 154,4 ezer főt foglalkoztattak nyugdíj mellett a munkáltatók, kifizetők. Míg a nyugdíj mellett munkaviszonyban foglalkoztatottak száma 75 ezer fő volt.

Vagyis felpörgés ugyan látszik, de messze elmarad a kormány által várt munkaerőpiaci rohamtól.

A 24.hu részletes cikkét itt olvashatja.