Amikor különböző társadalombiztosítási ellátásaik mellett az érintettek betöltik az öregségi nyugdíjkorhatárt, gyakran feltett kérdés , hogy van-e jelentősége ennek a ténynek az ellátásuk szempontjából, illetve lehet-e változtatni az ellátás összegén - kezdi magyarázó cikkét az Adó.hu szakszerzője, Molnárné Balogh Márta, aki végigvette, mit kell tenniük az érintetteknek.

Az Orbán-kormány 2012-re törölte el a kedvezményt, hogy a nyugdíjkorhatár előtt állók korábban vonulhassanak nyugállományba, például ha hosszú szolgálati idejük volt. Az ő ellátásukat korhatár előtti ellátásnak nevezik most. A korhatár előtti ellátások összege a nyugdíjak évenkénti rendszeres emelésének mértékével emelkedik is, ha pedig valaki eléri a szükséges kort, öregségi nyugdíjként azonos összegű juttatást kap.

Viszont lehet, hogy mégis magasabb összegre lesz jogosult: ha vállal olyan munkát, amely nyugdíjjárulék képezésével jár, akkor így szerezhet további szolgálati időt, ami módosíthatja az összeget. Ehhez legalább 365 nap szolgálati időt kell teljesíteni a korhatár betöltését megelőző napig.

Ha az ismételten megállapított öregségi nyugdíj összege magasabb, mint a korhatár betöltésétől öregségi nyugdíjként folyósított összeg, a jövőben ez kerül folyósításra - írja a szakértő, aki azt is leírja, hogy jövedelemhatár érvényes erre a fajta keresetre, amely a minimálbér tizennyolcszoros összege. Az öregségi nyugdíj újbóli megállapítását kérvényezni kell, hat hónapon belül, hogy a 64 éves kort betöltötték.

Van még egy eset, amelyre vonatkozik az átszámítási kérés: azok a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesült személyek, akik 2012. január 1-jén már az 57. életévüket betöltötték, azaz 1955. január 1-jét megelőzően születtek, nyugdíjkorhatáruk betöltésekor választási lehetőséggel rendelkeznek, hogy rokkantsági ellátásuk a nyugdíjkorhatár betöltését követően öregségi nyugdíjként kerüljön továbbfolyósításra. Ez csak kérelemre történhet.