A város a "brüsszeli szankciókra hivatkozva" november 1-től április 15-ig ideiglenesen bezárná az idősotthonát. Annak ellenére is, hogy az évi 3 milliárdos költségvetésű település mindössze 3,5 milliót spórolna ezzel - olvasható a portálon.

A korábbi döntés szerint az érintett 19 idős ember egy hódmezővásárhelyi intézményben kapna helyet. Bár a testület már döntött erről, bonyodalmak támadtak. Az intézményt – több más térségi otthonnal együtt – közösen működteti egy társulásban Mindszent, Hódmezővásárhely, Mártély és Székkutas. A társulás egyik közelmúltbeli ülésén elhangzott: ideiglenesen nem lehet bezárni az intézményt, ha onnan kiköltöztetik a lakókat, akkor az alighanem végleges lesz. (Bonyolítja a helyzetet, hogy a társulás jövőre megszűnik, ami miatt majd mindenképp újra kell tervezni az intézményrendszert.)

A polgármester – aki először kifejezetten a brüsszeli szankciók hatásaival magyarázta a költöztetési kényszert – később némiképp árnyalta álláspontját. Szerinte a társulás egyik tagja, Hódmezővásárhely polgármestere, az ellenzéki Márki-Zay Péter rendelte el az intézmények összevonását. Ezt Márki-Zay Péter a Népszavának határozottan tagadta.

Ennek ellenére csütörtökön Mindszent polgármestere, Zsótér Károly újra állította, hogy Márki-Zay döntései miatt van szükség az összevonásokra. Ezért – írta tegnap a Facebook-on – a mindszenti időseknek „már most a Kovács-Küry Időskorúak Otthonába kell költözniük” Hódmezővásárhelyre.

Mindezek után a Népszava felhívta, a polgármestert, hogy megtudják, mikortól kell kiköltözniük az időseknek, de meglepő módon Zsótér Károly már azt mondta: "mivel az ideiglenes bezárás nem lehetséges, a véglegeset pedig nem szeretnék, az idősek november 1. után is maradhatnak az idősek Mindszenten". A végső döntést a testület a jövő hét elején hozza meg.