A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Gazdaságilag és technikailag sem kivitelezhető a Népesedési Kerekasztal által kidolgozott és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Új baby boom, a középosztály gyermekvállalási forradalma címmel vitára bocsátott anyaga − mondta a Napi Gazdaságnak Kincses Gyula egészségpolitikai szakértő.

QP | Quality Placement

A jelenlegi demográfiai krízisre ugyan érthető reakció lehetne mindez, a jelenlegi kiszámíthatatlan makrogazdasági környezetben azonban több tíz év múlva sem biztosítható, hogy a nyugdíj a munkával töltött évek alatt megélt életszínvonal fenntartásához elég legyen.

A jövő nyugdíjrendszerének a szakértő szerint három pilléren kell nyugodnia: a társadalombiztosításon, az egyéni öngondoskodáson és a családi szerepvállaláson. A gyermekteleneket azonban nem lehet "gyermektelenségi nyugdíjelvonással" büntetni, mert nekik − miután gyermekek nem gondoskodnak róluk − eleve komolyabb megélhetési gondjaik lehetnek. Esetükben a kötelező előtakarékosság, esetleg az aktív évek alatt fizetett, a gyermekes családokénál magasabb nyugdíjjárulék lehet a megoldás.

A kormány már tett lépéseket a népesedési helyzet javítására, az új adórendszer azonban egyelőre nem elegendő ahhoz, hogy a gyermekszámban trendforduló következzen be. Kincses szerint a negatív demográfiai folyamatok visszafordításához, a pár év múlva hiányzó munkaképes korosztály pótlásához nem a gyermekvállalásra − önhibájukon kívül − képtelen személyek "diszkriminációja" vezet, hanem "esélyteremtő és felzárkóztató állam" kialakítására van szükség, amelynek fontos eleme az öngondoskodás. Utóbbi ugyanakkor szerinte nem egyszerűsíthető pénzügyi előtakarékosságra, hanem a kis közösségekre, szolidaritásra és személyes közreműködésre is szükség van a fenntartható modellhez.