A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) négy magánnyugdíjpénztárnál − sőt esetenként önkéntesnél is − állapította meg, hogy a tagokat túlzott költségelvonással sújtották. Az erről szóló határozatokat áttekintve jól látszik, hogy a különböző intézményeknél némiképp eltérő az ezt megalapozó határozatokban az indoklás.

A legnagyobb tételt jelentő és a legkorábban hozott intézkedés az ING magánnyugdíjpénztárra (mnyp.) vonatkozott. Ebben a "túlszámlázás" mellett a befektetési korlát megkerülését is a kassza szemére hányják. A PSZÁF megállapítása szerint a külföldi befektetési alapokban lévő vagyont a pénztár szinte teljes mértékben két luxemburgi székhelyű, az ING-csoporthoz tartozó társaság által kibocsátott, összesen négy részvényalap "P" sorozatú kollektív befektetési értékpapírjaiba fektette. A Magyar Befektetési Alapok pedig a vizsgált időszakban a Külföldi Befektetési Alapok "S" sorozatú kollektív befektetési értékpapírjait tartalmazták különböző, nagyjából 50-50 százalékos, illetve 100 százalékos arányban. A két alapnál felszámított díj azonban (lásd táblázatunkat) jelentősen eltér, a magasabb kulcs pedig a felügyelet szerint a követett befektetési gyakorlat miatt indokolatlan többletköltséget okozott a tagoknak.

Kifogásolt konstrukciók

Saját jegyzés aránya Portfólió összetételeAlapkezelési díj
Alap nagysága
(százalék)
(százalék)(milliárd forint)*
ING Mnyp.
Magyar "S"n. a.a két alapnál1,4544−115
Külföldi "S"n. a.azonos0,6−0,6545−54
Aegon Mnyp.
A8023−26 papír2,57,3
OTP Mnyp.
A9150 alatti befektetés242−45,6
B10042% bankbetét0,838,2−8,3
C10067% betét1,245,2
D4292% 9 alapba ment1,256,9
AXA Mnyp.
A737 eszköz1,83,2
B7214-15 egyszerű eszköz1,54,2
C8411-12 részvény**1,511
D8045−48 részvény**1,514,5
E7735−45 részvény1,516,8

*a vizsgált időszakban, ami pénztáranként eltérő volt

**95 százalékot meghaladóan

Forrás: PSZÁF-határozatok

 

Mindez ráadásul a 10 százalékos befektetési korlát megszegését is okozta. A két alapon keresztül ugyanis a pénztári vagyon 26 százalékát (közvetlenül nyolc, míg közvetett módon 18 százalékot) az ING-csoporthoz tartozó két külföldi kibocsátó kollektív befektetési értékpapírjaiba fektették. A pénztár ezt vitatta, megemlítve azt is, hogy az említett alapok kellően diverzifikáltak.

A PSZÁF azzal utasította el az észrevételt, hogy így elméletben a kassza 10-10 százalékonként tíz különböző alapon keresztül akár egyetlen instrumentumot is vehetne, ami végső soron azt eredményezné, hogy a teljes pénztári portfólió ugyanannak a kockázatnak van kitéve.

A magasabb közvetett költségeket az ING azzal indokolta, hogy a vagyonkezelő számára költségesebb lenne a globális részvénypiacon egyedi részvénybefektetésekkel közvetlenül kereskedni és egyedi részvénybefektetések által olyan diverzifikált nemzetközi részvényportfóliót létrehozni, amelyet az alkalmazott befektetési jegyek önmagukban biztosítanak.

A PSZÁF szerint viszont ezzel arra nem adtak magyarázatot, hogy miért vásárolták meg közvetett módon magasabb költség mellett ugyanazon kollektív befektetési értékpapírok más sorozatát.

A jogszabály a hibás?

Az OTP (amely, mint azt tegnapi számunkban megírtuk, bírósághoz fordult igazáért) az őt sújtó határozattal szemben kifogásolta például, hogy nem írja elő jogszabály, hogy a közvetve terhelő befektetési költségek mértéke ne haladhatná meg a közvetlen befektetési költségek mértékét. Problémásnak találták továbbá, hogy a vizsgálatot nem terjesztették ki a 2010-es pénzügyi évre, és vitatták a felügyeleti díjszámítás szisztémáját is.

Az AXA is hasonlóan érvelt. Mint kifejtették: a közvetett költségekre vonatkozó jogszabályi rendelkezésekből nem következik, hogy a közvetett befektetéseknél be kellene tartani a közvetlen befektetésekre meghatározott vagyonkezelői díjlimiteket, illetve az sem, hogy a fenti kétféle befektetési típus együttes költségei nem haladhatják meg a limitet.

Az AXA észrevételeiben hivatkozott arra is, hogy a vagyonkezelővel aktív vagyonkezelésben állapodott meg, aminek a passzív vagyonkezeléshez képest magasabb díjazása a magasabb hozamszintben várhatóan megtérül. A PSZÁF viszont ebben az esetben maga is a jogszabály betűjéhez ragaszkodva hangsúlyozta: az általa hivatkozott pont szerint kizárólag a költséget kell vizsgálni a közvetett befektetések esetében, a hozam mértéke e jogszabályhely alkalmazása szempontjából irreleváns. A PSZÁF az OTP azon érvelésétől sem hatódott meg, hogy a vizsgált időszak évében a kassza kiemelkedően jó hozamot ért el a piacon.

 

A visszacsatornázott hiány

Akad kassza, ahol meglepő módon kiemelték: az a pénz, amit vissza kellett volna utalniuk, nem a jelenlegi tagi számlákra került volna. A "hiány" tehát az állami nyugdíjrendszerbe visszacsatornázott, nem pedig a maradó tagoknál keletkezett.