Az MSZP arra kérte a kormányt, illetve az ONYF-et, hogy a nyilatkozattételi határidő - 2011. január 31. - közelségére tekintettel minden helyszínen rendelje el a szombat-vasárnapi ügyfélfogadást, közleményük szerint a helyenként napi 8-10 ezer nyilatkozó fogadása másképp már nem megoldható.

A hétvégén nem lesznek nyitva az ügyfélszolgálatok - mondta az ONYF sajtótitkára az MTI-nek. Hozzátette: eddig mindenki nyilatkozni tudott, aki akart, az átlagos várakozási idő 3-25 perc volt. Hétfőn este hat óráig lesznek nyitva, aki addig sorszámot kapott, sorra fog kerülni - közölte.

Pénteken délután fél kettőig 67 500-an adták le nyilatkozatukat, egy nap alatt jóval többen, mint eddig bármikor: a csütörtök délután 3 órakor regiszrtált adatokhoz (53 993) képest 13 507-tel többel.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár - a legnagyobb nyugdíjkassza - pénteken közleményt adott ki, ebben egyebek között leszögezi: a döntés felelőssége a pénztártagé, a döntésben a magánnyugdíjpénztár a mérlegelendő szempontok megismerésében tud segíteni.

Mivel a parlament által elfogadott törvény jelentősen csökkentette a pénztárak működésre fordítható keretét, az OTP Magánnyugdíjpénztár a rendelkezésre álló csökkentett forrásait nem kommunikációs kampányra fordította, hanem a rendelkezésére álló csatornákon (a pénztár honlapja, telefonos és személyes ügyfélszolgálata, OTP bankfiókok) keresztül próbálta meg elérni a pénztártagokat; telefonos és személyes ügyfélszolgálata január eleje óta hosszabb nyitva tartással és megerősített létszámmal üzemel.

A közleményből kiderül: most egy nap alatt annyi - naponta közel tízezer - hívás fut be a call centerbe, mint máskor egy hónap alatt, a személyesen érdeklődők száma négy és félszeresére nőtt, e-mailben pedig a korábban napi 150 helyett átlagosan napi 700 megkeresés érkezik a kasszához.

A pénztár személyes, tagi tájékoztatást is felajánlott, és - kérés esetén - tartott is a nyugdíjkasszával kapcsolatban álló munkáltatóknak. Az információnyújtást hivatott szolgálni a tagoknak elektronikus úton kiküldött tájékoztató, valamint a törvényben előírt határidőhöz képest jóval korábban kiküldött éves egyenlegközlő is, amely 2010. december 31-i zárónappal hiteles képet ad minden pénztártag egyéni számlájának alakulásáról - közölte a kassza. 

A magán-nyugdíjpénztári törvény 2000 főben határozza meg a minimum taglétszámot. Az OTP Magánnyugdíjpénztár reméli, hogy eléri a törvény által előírt taglétszám minimumot, és így a jövőben is fenn tudja tartani eddigi szolgáltatásait - tartalmazza a közlemény.

A magán-nyugdíjpénztári tagoknak 2011. január 31-ig kell dönteniük arról, hogy a magán- vagy az állami nyugdíjrendszer tagjai kívánnak lenni a jövőben.

Aki a magánrendszert választja, annak személyesen kell nyilatkoznia erről a 36 nyugdíjbiztosítási igazgatóság valamelyikénél, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál vagy az ONYF-nél. A tartósan külföldön dolgozó, vagy külföldön tanuló magán-nyugdíjpénztári tagok a külképviseleteken is megtehetik nyilatkozatukat. 

Aki nem nyilatkozik, annak 2011. március 1-jével automatikusan megszűnik a tagsági jogviszonya, és számlaegyenlegét átutalják az állami nyugdíjalapba. Az állami rendszerbe visszalépők tagi kifizetései - a korábban befizetett tagdíj-kiegészítések és a reálhozam - adómentesen felvehetők lesznek. 

Aki továbbra is a magánnyugdíjpénztár tagja marad, "kiszerződik" az állami nyugdíjpillérből: a 2011. december 1. után megszerzett, járulékalapot képező jövedelmei után nem szerez további szolgálati időt az állami rendszerben, annak ellenére, hogy fizetése után a munkaadó továbbra is az állami társadalombiztosításba utalja a 24 százalékos munkáltatói járulékot (decembertől nyugdíj-hozzájárulást); a továbbiakban csak a pénztárba utalt 10 százalékos járulékrész után számíthat járandóságra. 

A tb-rendszerbe visszalépésre a jövőben kizárólag rokkantság esetén lesz lehetőségük azoknak, aki most a maradás mellett döntenek. Visszatérésükkor azonban csak a 2011. november 30-ig megszerzett szolgálati időt veszik figyelembe, ahogy öröklés esetén is.