A vegyipari szakszervezethez (VDSZ) és a munkahelyi érdekvédőkhöz naponta összesen több ezer nyilatkozat érkezik, miután a VDSZ felajánlotta, ingyen helyezi ügyvédi letétbe a pontosan kitöltött és aláírt dokumentumokat, amelyeket egyébként a szervezet honlapjáról naponta 14 - 16 ezren töltenek le - közölte Székely Tamás, a VDSZ elnöke. 

Az szakszervezet elnöke szerint a hozzájuk fordult nyilatkozók között feltűnően sok a közszférában dolgozó, aki a kilátásba helyezett kirúgástól félve nem mer a nyugdíjpénztárban maradni, és így jelezné, hogy kényszer hatására kerül át az állami rendszerbe. Ez a nyilatkozat biztosíthatja ugyanis a magán-nyugdíjpénztári tagság folytonosságát arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság, többek között a VDSZ beadványának hatására megsemmisíti a privát rendszer átalakítására hozott törvény.

Az érdekvédelmi szervezet a közelmúltban az emberi méltóság, a személyes adatok és az önrendelkezési jog sérelmére hivatkozva kezdeményezte az Ab-nál az ominózus törvény hatályon kívül helyezését.

Az érdekvédők erősen aggályosnak tartják egyebek mellett azt a rendelkezést, amely a magánpénztári tagot a nyugdíjbiztosítási igazgatóságon való személyes megjelenésre és nyilatkozattételre kötelezi arról, megtartja-e tagságát. A módszer az alapjog szükségtelen és aránytalan korlátozása, és egyértelműen mutatja, hogy a törvényalkotók célja a szabad választás befolyásolása, megnehezítése, az elrettentés és a megfélemlítés - állítja Székely.

Székely szerint nyilvánvaló az a szándék is, hogy a pénztártagok számára az állami nyugdíjrendszerbe való automatikus visszalépés legyen az egyetlen könnyű és gyors, elfogadható megoldás. Az érdekvédők alkotmányosan aggályosnak tartják azt is, hogy alig van idő részletesen megismerni a tagságban maradás vagy az állami rendszerbe való visszalépés következményeit, s a törvény ezzel gyakorlatilag megfosztja a tagokat az önrendelkezési jogtól.

Székely kijelentette: amennyiben az Ab elutasítja a megszüntető kérelmüket, Strasbourghoz fordulnak jogorvoslatért.