Az elmúlt egy év sikere, hogy konszolidáltuk a magyar állam pénzügyeit, ugyanis egy évvel ezelőtt az ország a csőd szélén állt - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a költségvetési bizottságban tartott meghallgatásán. A közvetlen pénzügyi csődhelyzetből Magyarország szokatlan eszközökkel és szokatlanul sikeresen kitört - tette hozzá.

Magyarország új kormánya 2010 közepén 7 százalékos várható GDP-arányos hiánnyal szembesült, miközben az IMF/EU hitel kapcsán 3,8 százalékot vállaltunk. Ebből csapdából "bravúrosan és eredményesen" kitörtünk, a következő években a cél, hogy az államháztartási hiány tartósan a GDP három százaléka alatt maradjon. 2010-ben az államháztartás hiánya a tervezett 3,8 százalékkal szemben 4,2 százalék lesz - a túllövés fele az önkormányzati szektorban keletkezett, ám ezért nem lehet az önkormányzatokat felelőssé tenni - mondta Matolcsy György.

A volt magánpénztári tagok 97 százaléka átlépett az állami rendszerbe, ami arra utal, hogy ez egy rendkívül demokratikus intézkedés volt - fogalmazott. A magánpénztárak bevezetése erkölcstelen döntés volt, hisz elvette a forrásokat az állami nyugdíjrendszertől - tette hozzá

Vannak veszélyek - ezek külső problémák - kérdés, hogy hat-e Magyarországra az görög, spanyol vagy akár az ír válság. Belső kockázat, hogy a Széll Kálmán tervet a kormány milyen határozottsággal hajtja végre - vélte Matolcsy, aki ezen a területen kisebb kockázatot lát. A magyar államadósság csökkentésnek legfontosabb eszköze a folyó hiány csökkentése, a kormány konszolidált államháztartás kialakítására törekszik. Most már a növekedés, a foglalkoztatás a beruházások és az életminőség javítása áll a kormány tevékenységének centrumában - fogalmazott a miniszter.

Matolcsy képviselői kérdésre elmondta, hogy szerinte a jelenlegi egykulcsos szja sokkal igazságosabb, mint a két- vagy háromkulcsos rendszerek - ráadásul az adóterhelés folyamatosan csökken a tervek szerint ebben a kormányzati ciklusban. Folytatódik az adórendszer és járulékrendszer átalakítása. Az eddigi döntések egyértelműen sikeresek, nincs szükség a visszafordulásra - mondta Matolcsy.