"Támogatjuk azokat a követeléseket, melyek a diákok részéről fogalmazódnak meg egy XXI. századi oktatási rendszer kialakítására, annak tartalmi, szervezeti, személyi és finanszírozási feltételeivel együtt" - írják.

Támogatják a pedagógusok követelését társadalmi megbecsülésük azonnali növelésére, beleértve a bérek gyors ütemű emelését, a tanítás szabadságának biztosítását, a terhek csökkentését, a szakmai szolgálatok érdemi fejlesztését, az iskolai autonómia megteremtését. Emellett kiállnak a fenntartói-működtetői rendszer átalakítása mellett, amelyben az önkormányzatok nagyobb szerepvállalása van.

Fontosnak tartják a tanulók számára a társadalmi mobilitás esélyét megteremtő oktatási színvonal elérését, lakóhelytől és fenntartótól függetlenül.

A NYUSZET szerint a kormánynak azonnal egyeztetést kell kezdeményeznie a pedagógus szakszervezetekkel a halaszthatatlan döntések meghozatala érdekében, és a szakmai szervezetekkel az oktatási rendszer átalakítási irányainak, tartalmi elemeinek és időrendjének közös meghatározása céljából.

Az idős emberek, a nyugdíjasok tapasztalatból tudják, hogy egy kormány sok mindent megtehet időlegesen, erőből, társadalmi csoportokat egymással szembe állítva, generációkat egymás ellen hangolva; ám nem marad következmény nélkül, amikor egy ország jövőjét garantáló fiatal nemzedékkel szemben követ el bűnt, mert megfosztja legalapvetőbb jogától, a minőségi oktatás lehetőségétől!

- írja a szervezet.